Tijdens de inleiding van deze beschouwingen hebben we reeds aangegeven dat de drie pijlers, sociaal, groen en duurzaam, goed geland zijn als kernwaarden in deze begroting. Rest ons nu om in te gaan op duurzaamheid. Zojuist is klimaatverandering al aangestipt in het kader van behoud van natuur. Ter illustratie had de fractievoorzitter the Climate Book van Greta Thunberg meegenomen. De kleurenovergang van blauw naar rood laat zien dat de zorgen over de opwarming van de aarde actueler is dan ooit te voren. Het boek was aangeschaft door haar zoon. Het geeft maar aan dat zijn generatie de urgentie ziet. Een generatie die met recht aan ons vraagt: En wat zijn jullie bereid te doen om verdere opwarming te voorkomen?
Elke vrijdagmiddag staan de jongeren van Fridays for Future op het Stationsplein te demonstreren om aandacht te vragen voor het klimaat. Vorige week zaterdag was er de Nacht van de Nacht. Deze zelfde jongeren hadden een stadswandeling uitgezet om ons bewust te maken van lichtvervuiling in Roermond. We werden met de neus op de feiten gedrukt. Verlichte etalages en een enorm verlichte parkeergarage bij het outlet. En terwijl de lichten tijdens de Nacht van de Nacht in ons stadhuis gedoofd waren, laat het zien dat er nog veel winst te behalen is door ‘s nachts de lichten te doven.
Laten we er maar geen doekjes om winden. Thuis zit menigeen gehuld in een slaapzak op de bank om zich warm te houden, met enkel een spaarlamp en het televisiescherm aan, omdat de energielasten niet meer toelaten dan dat. Op het voortgezet onderwijs worden hoodies uitgedeeld aan leerlingen, en is het niet een keer per jaar maar dagelijks een warme truiendag. Beste collegeleden en collega-raadsleden, laat het duurzaamheidsvraagstuk niet alleen iets zijn van de jeugd zijn, maar van ons allemaal. Laten we beginnen met de thermostaat in deze raadszaal een anderhalve graad lager te zetten. We vernemen graag hoe alle collega’s hierover denken.
We herhalen `nogmaals de woorden van zojuist. Laat het duurzaamheidsvraagstuk niet alleen iets zijn van de jeugd zijn, maar van ons allemaal. Eerder in dit betoog hebben we reeds aangehaald dat klimaatverandering en uitputting van de aarde vanwege onze energiebehoeften geen op zichzelf staande crises zijn, maar de gevolgen van een systeem waarmee we onze maatschappij hebben ingericht.
Laat ons een tweetal zinnen citeren uit de begroting die dit onderschrijven. “Een duurzaam Nederland vereist een transitie op economisch, sociaal, ruimtelijk en ecologisch gebied en een fundamentele verandering van denken en handelen. Het gaat om grote maatschappelijke, economische en ruimtelijke veranderingen waarin we van iedere inwoner, ieder bedrijf en tal van betrokken organisaties iets vragen.” GroenLinks vindt het getuigen van ambitie, daadkracht en verbinding van dit college, om dit zo nadrukkelijk te beschrijven in deze begroting.
De klimaatcrisis is de grootste opgave van onze tijd is. Als we niet genoeg doen, laten we een onbewoonbare wereld achter voor de volgende generaties. In de programmabegroting 2023 staat geen klimaatdoel opgesteld voor de gehele gemeente in 2030. Het streefdoel van Nederland, in lijn met de Europese doelstelling, is om in 2030, 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten ten opzichte van 1990. Dit doel is cruciaal om klimaatverandering niet verder uit de hand te laten lopen.
GroenLinks vraagt hierbij het college of dit doel haalbaar is voor onze gemeente Roermond. Zo ja, is het college bereid een toezegging te doen om dit in het duurzaamheidsbeleid te laten landen?
Tijdens de commissievergadering van vorige week maandag hebben we uitgebreid stilgestaan bij de beantwoording van de technische vragen. Onze fractie dankt het college en de ambtelijke ondersteuning hartelijk voor de beantwoording van alle gestelde vragen.