Maandag 9 april bracht informateur Marianne Smitsmans (GroenLinks) verslag uit van de door haar gevoerde gesprekken met alle Roermondse partijen. De fractie van GroenLinks is maandagvond nadat het rapport aan de verschillende partijen en de media is aangeboden, door de informateur bijgepraat. De fractieleden zijn tevreden over de gebleken mogelijkheid om de ingezette verandering voort te zetten.

Tijdens een openbare bijeenkomst op 24 maart jl. in de Oranjerie, waarbij alle negen in raad verkozen partijen hun visie konden geven op de verkiezingsuitslag en de gevolgen die deze uitslag in hun ogen zou moeten hebben, werd aan GroenLinks gevraagd om een informateur te leveren. Marianne Smitsmans heeft deze rol op zich genomen.

Zij ging aan de slag met de onderstaande drie onderzoeksvragen:

  1. Is voortzetting van de huidige coalitie mogelijk?
  2. Wat is de inbreng van de fractie ten behoeve van een constructieve samenwerking in verbinding met elkaar? Oppositie en coalitie.
  3. Gezien de grootte van Roermond en de extra door het rijk toegevoegde taken, denk aan de 3 D's en de omgevingswet; wat is volgens u een compact college?

Uit de gesprekken is gebleken dat een meerderheid van de negen partijen zich uitspreekt voor het vormen van een coalitie door de partijen GroenLinks, CDA, DS en D66. Een coalitie met in totaal 17 zetels.

Met betrekking tot de VVD wordt door de partijen die zich uitspreken voor de genoemde coalitie, opgemerkt dat de houding van de VVD zowel voor de verkiezingen als ook tijdens de plenaire vergadering niet leidt tot de conclusie dat ze vol overtuiging kiezen voor deelname aan de beoogde coalitie. Draagvlak om een coalitie te vormen met de grootste partije (LVR) ontbreekt. Bovenstaand laat onverlet dat alle partijen de wens uitspreken om samen te werken aan een betere sfeer en aan verbinding met elkaar. Bewezen verbeterde verhoudingen moeten leiden tot meer vertrouwen over en weer.

Als antwoord op de laatste vraag in de opdracht over de compactheid van het college, kan worden gesteld dat een meerderheid van de partijen niet het aantal wethouders of het aantal FTE als uitgangspunt neemt, maar vooral de ambitie en de opdracht voor het nieuwe college. Als richtlijn worden vijf wethouders en vijf FTE genoemd door meerdere partijen.

Marianne Smitsmans-Burhenne: "Als wij met z'n allen in staat zijn, op wat voor manier dan ook, constructief samen te werken, niet te polariseren, maar te verbinden, en dat durven uit te spreken, ook naar de mensen op straat, dan komt het goed met Roermond en dan weer ik zeker dat we over vier jaar niet meer gesprekken hebben over personen, maar over de juiste inhoud."

Op basis van de gesprekken met alle negen verkozen partijen in de raad van de gemeente Roermond, heeft Marianne Smitsmans nu geadviseerd om de formatieronde te starten met de partijen GroenLinks, CDA, DS en D66. Al deze partijen hebben voor de verkiezingen uitgesproken door te willen met de ingezette verandering. Ze worden de komende periode uitgenodigd om inhoudelijke punten aan te leveren, die zo mogelijk door de beoogde coalitie zullen worden meegenomen in het coalitieakkoord.