Cees Moison staat op plek 3 van de kandidatenlijst van GroenLinks in Limburg. Hieronder stelt Cees zich voor.

Cees is een gedreven lid van Groenlinks en nr. 3 op de lijst voor de provinciale verkiezingen. Hij is geboren in Arnhem en woont al meer dan 25 jaar in Roermond is getrouwd met Birgit en samen hebben ze een fantastische gezonde zoon van 20 jaar (Yorick) die door de week in Tilburg studeert en in de weekende diskjockey is door de hele provincie en daarbuiten. Na zijn studie Planologie en Stedenbouw was Cees werkzaam op het ministerie van Volkshuisvesting in Maastricht en in verschillende gemeente in Limburg. Cees is fractievoorzitter in Roermond en Statenlid in de provincie Limburg voor Economie, Bestuur en Duurzaamheid. Naast zijn eigen adviesbureau zet Cees zich bijna alle dagen van de week in voor de Roermondse en Limburgse politiek. Alleen de zondag niet, s ’morgens staat hij te schoffelen in zijn tuin en s ’middags is hij bijna altijd te vinden bij de Hertense Voetbalclub SHH. Ook is hij bestuurslid van de buurtvereniging OOL.

Dit is wat Cees Moison denkt van Groene Politiek.

REGIONALISERING

Er is meer aandacht voor het regionale en het lokale: het dorp, de stad, de eigen regio, kortom daar waar men de meeste tijd doorbrengt. Het gonst op dit moment van de decentrale initiatieven: bewoners die samen een windmolen adopteren; stadsdorpen waarin netwerken van mensen de verzorging van elkaar op zich nemen; financiële coöperaties (zoals broodfondsen) die los willen komen van de grootschalige, machtige financiële instellingen. Bottom-up, niet alles van bovenaf. 

DUURZAME ENERGIE

De komende jaren staan we in Nederland voor de taak van overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzame, hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, windmolens, biomassa en aardwarmte, dit is noodzakelijk. Dit betekent een lagere uitstoot van schadelijke stoffen, een gezonder leven op een veiliger aarde. Gevestigde belangen houden de noodzakelijke vernieuwingen echter tegen. En sommigen doen een stap in de verkeerde richting door te pleiten voor het behouden van  kernenergie. Velen zien de urgentie nog niet in kijk maar naar de risico’s van de Tihange.  ‘Wij zijn de eerste generatie die iets merken van klimaatverandering en we zijn de laatste generatie die er nog iets aan kan doen.’ (Jay Inslee :Gouverneur Washington)

Voor GroenLinks Limburg moet de samenleving dus zo snel mogelijk klimaatneutraal worden ingericht. Dat is goed voor ons allen.

KRINGLOOPECONOMIE

Afval bestaat niet in een circulaire economie, want er kan altijd iets uit worden gemaakt. Verbranden is de laatste optie: hoogwaardig hergebruiken van materiaal is beter voor het milieu. Het biedt ook kansen voor het ontstaan van nieuwe banen en een regionalisering van de economie. Burgers en bedrijven kunnen in een kringloopeconomie eerder zelfvoorzienend worden. Gebruiken en lenen worden belangrijker dan bezitten: dit betekent de opkomst van de deeleconomie. Een auto die door een aantal huishoudens wordt gedeeld en de aanschaf van één grasmaaier voor een heel huizenblok zijn hier voorbeelden van. GroenLinks Limburg ondersteunt deze ontwikkeling.

ZUINIG RUIMTEGEBRUIK

Het aardoppervlak is eindig. Willen we natuur en cultuurhistorische landschappen behouden, dan dienen we zuinig om te gaan met de ruimte. Bestaand bebouwd gebied verdichten, lege kantoren een nieuwe bestemming geven en meervoudig ruimtegebruik realiseren zijn hier voorbeelden van. Dit beleid van compacter ruimtegebruik kan, samen met het toenemende aantal werknemers dat een deel van de arbeid thuis verricht, leiden tot minder woon-werkverkeer. In het beste geval leidt dit tot afnemende automobiliteit. Dat is een doel waar ik als GroenLinkser naar streef.

KWALITEIT

Wanneer mensen in hun eerste levensbehoeften - eten, beschutting, veiligheid - hebben voorzien, komt de kwaliteit van leven in het vizier. Naast welvaart is welzijn belangrijk. We zien dat dit welzijnsstreven zich aan het uitbreiden is naar de dierenwereld. Waardevolle gebieden krijgen meer aandacht: plekken waar het doodstil is, waar geurhinder afwezig is, waar het ’s nachts aardedonker is, waar een grote biodiversiteit aanwezig is en waar dieren en planten floreren. Dit zijn oerkwaliteiten waar ik me in Limburg hard voor maak. 

De makende mens zorgt ook voor kwaliteit in de bebouwde omgeving. Bij het inrichten van de ruimte en de vrije tijd is de behoefte aan kwaliteit aan het toenemen. Hierbij is ‘onthaasten’ een gevleugeld begrip geworden. De slow movement heeft een groeiende aanhang, waarbij de slow food movement een populaire variant is. GroenLinks Limburg sluit op deze behoefte aan door bijvoorbeeld het landschap zó in te richten dat er meer ruimte is voor ongemotoriseerd vervoer.

ZEGGENSCHAP

Door het gestegen opleidingsniveau en een grotere beschikbaarheid van informatie beschikken burgers meer dan voorheen over deskundigheid om alternatieven op overheidsbeleid te ontwikkelen. Een meer horizontale samenleving is hiervan het resultaat. Burgerinitiatieven en -participatie zijn zeer waardevol voor de samenleving. Zelfvoorzienend zijn is het ideale complement van een rechtvaardige overheid. Wij zien deze ontwikkeling ook plaatsvinden in de voedselvoorziening. Lokale biologische producten zijn in trek: zie de opkomst van streekmarkten en moestuinen op braakliggende terreinen. Een groot voordeel van regionale productieketens is dat het aantal voedselkilometers vermindert en de voedselproductie transparanter wordt. 

Volgens mij vereist deze ontwikkeling een andere manier van besturen. Dichter bij bewoners, maatschappelijke organisaties en het midden- en kleinbedrijf. Inspraak en burgerinitiatieven moeten vanzelfsprekend zijn. Naast het noodzakelijke beleid dat de provincie uitvoert voor een gezonde, sociale samenleving is die ook regisseur en kennismakelaar. De inzet van maatschappelijke partners moet hierbij worden benut en vrijwilligerswerk omarmd, zolang er geen sprake is van een verdringing van regulier werk.