Een gemiddelde Nederlander vindt zijn gegevens terug in 250 tot 500 databases; ben je een beetje actief op internet dan worden dat al snel 1000 tot 1500 databases. Van het overgrote deel weet je helemaal niets, van het gebruik en misbruik van die databases nog minder. De doorsnee Nederlander interesseert het ook niet, totdat bekend wordt dat TomTom gegevens verkoopt aan de politie. En dan nog gaat de discussie niet over de principiële kanten van dit verhaal.

Zo maar wat gegevens die op de miniconferentie van GroenLinks op 29 april in den Haag naar voren kwamen. Op die conferentie, georganiseerd door de Eerste Kamerfractie en GroenLinks Werkgroep Privacy, kwamen wetenschappers van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, het Rathenau instituut, maar ook een professionele hacker aan het woord. Zij wezen op de gevaren van datamining (koppelen van gegevensverzamelingen en het doorzoeken aan de hand van sleutelwoorden) en profiling (het opstellen van gedragspatronen van individuen vanuit de gekoppelde bestanden), maar ook op simpele risico’s zoals het uitbreiden van de doelstelling waarvoor eenmaal gegevens worden verzameld, de betrouwbaarheid van de ingevoerde gegevens en het feit dat een individu nauwelijks mogelijkheden heeft gegevens te controleren. Bizar dat de techniek wel wordt gebruikt om te verzamelen en te koppelen wat maar kan, maar dezelfde techniek ten principale niet wordt ingezet om de e-integriteit en autonomie van de burger te bewaken. Dit terwijl dat technisch zeer goed kan.

Vanuit de wetenschappelijke hoek (WRR) werd gepleit voor een i-autoriteit die juist zicht houdt op de bredere verbanden die door allerlei applicaties worden gelegd. Maar ook werd opgemerkt dat privacybescherming gediend is met politieke wil. En daar zit hem nu net de kneep, aldus Tineke Strik (Eerste Kamerfractie) en Judith Sargentini (Europees Parlement).

Volgens mij wordt het tijd voor een GroenLinks initiatiefwet Deltaplan privacybescherming. Daarvoor hebben we dan wel de Tweede Kamerfractie nodig…. en die schitterde door afwezigheid. Het lijkt me goed vanuit Eerste Kamer, Europees Parlement en de Werkgroep Privacy de druk op dit thema te houden. Ik ga mijn best doen om binnen te komen in de werkgroep privacy en daarin een rol te spelen.

Volg de ontwikkelingen op de website van GroenLinks Werkgroep Privacy.