Door klimaatverandering worden wateroverlast en hittestress ook steeds meer voelbaar in Roermond en omgeving. Op zowel korte als lange termijn zijn er grote gevolgen voor mens en natuur te verwachten. Wat kunnen we lokaal doen? En is het ook echt goed voor het klimaat? Lees hier over het effect van meer groen en minder stenen.

Naast veel aandacht voor menselijke zorg, gezondheidsbevordering en armoede preventie en bestrijding is GroenLinks bij uitstek ook de partij van klimaat en duurzaamheid. Het naleven van wereldwijde afspraken om klimaatverandering een halt toe te roepen, begint in onze eigen omgeving en gemeente!

Klimaatdenken
We merken allemaal dat er iets aan het veranderen is, als we het over ons klimaat hebben. Regenval is heviger en steeds vaker ook oorzaak van wateroverlast. Stormen zijn krachtiger en resulteren in meer schade. En perioden van extreme hitte zijn niet meer op één hand te tellen. Natuurlijk is het niet zo dat de wereld nu vergaat. Maar het is wel hoog tijd om ook op lokaal niveau werk te maken van ‘klimaatdenken’.

Verrast door de snelheid
Om te weten wat we kunnen doen, is het van belang om beeld te hebben bij effecten van klimaatverandering. Het ‘Intergovernmental Panel on Climate Change’ (IPCC) doet onderzoek en beoordeelt de gevolgen van klimaatverandering. De wetenschappers merken op, dat ze de laatste jaren steeds vaker worden verrast door de snelheid waarmee veranderingen plaats vinden.

Energieneutraal
Vooraf nadenken over wat het effect van een besluit of actie op korte en langere termijn is voor het klimaat. Dat is klimaatdenken. Het moet (zeker bij de overheid) voortaan standaard één van de stappen zijn in de afwegingen die je maakt wanneer je een besluit of actie wilt nemen; antwoord geven op de vraag, wat is het klimaat effect?

Wie nu niet energieneutraal bouwt, is geen klimaatdenker! De mogelijkheden zijn er immers. Bij nieuwbouw is het gewoon mogelijk om een huis te realiseren waarvan de bewoner nooit een energienota ziet.

Bij renovatie kunnen bouwmaterialen vaak worden hergebruikt en kunnen tal van maatregelen worden genomen om het bouwwerk energieneutraal te maken. Energiescans kunnen leiden tot adviezen die het gebruik van energie terugdringen. Soms door simpele aanpassingen te doen! De gemeente Roermond is er al druk mee bezig met haar eigen gebouwen! 

Sterker nog … er kan bij nieuwbouw al worden nagedacht welke materialen wel en welke niet gebruikt worden op basis van mogelijkheden voor hergebruik van die materialen in de toekomst. Het gebeurt al, zoals nu ook al bij auto’s het geval is.

Zonnepanelen op leasebasis
Zonnepanelen moeten voor iedereen op leasebasis beschikbaar komen, vindt GroenLinks. Door het leasen wordt bespaard op de energienota. Huizen worden in de toekomst alleen nog via warmtepompen, restwarmte van bedrijven en/of middels zonne-energie verwarmd. Gasaansluitingen zijn niet meer nodig! Roermond moet in 2050 een energie neutrale stad zijn.

Vergroenen
Het vergroenen van je leefomgeving heeft meerdere effecten. Een groene omgeving is veelal ook een prettige woonomgeving. Immers, wie woont er niet graag in een groene omgeving? Die groene omgeving absorbeert CO2 en zet die grotendeels om in zuurstof. Ze zijn de longen van de stad!

Maar ze zorgen bij extreme hitte ook voor schaduwrijke plekken en daarmee voor gratis verkoeling. Het groen zorgt daarnaast ook voor opname van water en draagt daarmee bij aan het voorkomen van wateroverlast. 

Voorwaarde voor vergroenen is wel dat dit groen ook goed wordt onderhouden. Slecht onderhouden groen, wekt ergernissen op. Slecht onderhouden bomen kunnen zelfs tot gevaarlijke situaties en schades leiden bij storm.

Leefstraten en geveltuintjes
In diverse gemeenten om ons heen zijn er al initiatieven waarbij buurten zelf meebepalen over het groen in de wijk. Zo ontstaan er bijvoorbeeld ‘leefstraten’ en of ‘geveltuintjes’. Ook goed voor de sfeer in een buurt. Vaak zijn de buurtbewoners ook verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer. Een vorm van burgerparticipatie waar GroenLinks groot voorstander van is.

Ontstenen
In onze drukke maatschappij is er vaak weinig tijd om ieder weekend vele uren aan de tuin te besteden. Voor velen een reden om een zogenaamde onderhoudsvrije tuin aan te leggen. Stenen in plaats van groen! Bij extreme regenval loopt het water meteen naar de straat of via de regenpijpen in het riool. Om elders of soms zelfs al voor eigen deur tot problemen te leiden. Door de regenpijpen af te koppelen van het riool, zorg je ervoor dat rioleringssystemen worden ontlast. Met minder wateroverlast als gevolg. Het water dat in je tuin loopt, moet natuurlijk wel ‘weg kunnen’. Zorg daarom voor waterdoorlatende bestrating of groen. Plaats eventueel ondergrondse waterbuffers of vang het regenwater gewoon op in een regenton. Kun je in periode van droogte de plantjes water geven! Minder stenen en meer groen!

Praktijkvoorbeeld
In de gemeente Maasgouw is een pilot gestart waarbij wordt afgerekend met jaarlijks terugkerende wateroverlast in de wijk Reutsberg (Noord) in Heel. In fase 1 van het project zijn ondermeer elementen in de straten geplaatst die water opnemen, regenpijpen zijn afgekoppeld van het riool en straatputten afgesloten. Maar er zijn ook waterbekkens (Wadi's) gecreëerd en er is meer groen aangeplant. De start van fase 2 is aanstaande. Waar fase 1 vooral ook ondergrondse maatregelen betrof, in fase 2 zullen vooral ook voorzieningen worden gerealiseerd om water (tijdelijk) op te vangen en of te sturen naar opvanglocaties. En het werkt! Ondanks dat de hevige regenval in de voorbije periode, is in de omgeving van de Sportparklaan geen sprake meer geweest van wateroverlast. Alle bewoners houden daar nu de voeten droog.

Natuurlijk kent de pilot ook leermomenten. Zo blijkt dat in dit deel van de wijk uitgevoerde maatregelen, soms leidt tot problemen elders. Een integrale aanpak is dus nodig. Het hebben van een goede klankbordgroep van bewoners en communicatie over de maatregelen is eveneens van groot belang. Meer info over de pilot in Maasgouw vindt je op hier.Je vindt hier ook een presentatie over de maatregelen.

Meer informatie
Meer informatie over ‘de Groene ideeën’ van GroenLinks vind je terug onder het tabblad 'standpunten' op deze site.