Oud papier
Oud papier

GroenLinks: voer Roermondse JA/JA-sticker in

GroenLinks wil een onderzoek naar de invoering van een JA/JA-sticker in Roermond. Daarmee moet (papier)afval worden voorkomen, wat efficiënter en daardoor wenselijker is dan achteraf te moeten scheiden en recyclen. Verschillende gemeenten in Nederland hebben aangegeven te willen overstappen naar een opt‐in systeem waarbij huishoudens enkel reclamedrukwerk ontvangen wanneer zij dit hebben aangegeven met een JA/JA‐sticker. De gemeente Amsterdam start hier per 1 januari 2018 mee. In schriftelijke vragen aan het college van B&W pleit GroenLinks voor het invoeren van een dergelijk systeem in Roermond.

Roermond hanteert momenteel een opt‐out systeem. Daarbij ontvangen inwoners ongeadresseerd reclamedrukwerk tenzij anders aangegeven met een NEE/JA‐sticker of NEE/NEE‐sticker. Het huidige opt‐out systeem betekent dat het maken van een duurzame keuze de meeste inspanning vraagt. Inwoners die niet zitten te wachten op ongeadresseerd drukwerk zullen dit ongelezen bij het oud papier doen.

Amsterdammers kunnen vanaf 1 januari met de zogeheten JA/JA‐sticker laten weten of ze ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen, zowel folders als huis‐aan‐huisbladen. Wie geen sticker heeft of een JA/NEE‐sticker, mag vanaf dan alleen nog de zogenaamde huis‐aan‐huisbladen in de bus krijgen.

GroenLinks-raadslid Jos de Kunder: “GroenLinks wil minder afval en minder verspilling. Dat is beter voor ons klimaat. Uit onderzoek van MilieuCentra blijkt dat een huishouden zonder deze sticker jaarlijks gemiddeld 34 kilo aan reclamedrukwerk per jaar ontvangt. Door het invoeren van een JA/JA-sticker kan dit getal flink omlaag.”