GroenLinks wil stimuleren dat elektrisch autorijden op korte termijn even gemakkelijk wordt als rijden in een benzine-, gas- of dieselauto. Om meer “stekkerauto’s” op de weg te krijgen moet elektrisch rijden betaalbaar, aantrekkelijk en praktischer worden. GroenLinks wil daartoe meer laadopties langs de snelweg, maar ook op gelegenheden in de stad zoals in parkeergarages, op verzamelparkeerplaatsen en dergelijke. Raadsleden Jos de Kunder en Wim Maassen hebben in schriftelijke vragen aan het college van B&W gevraagd hoe Roermond hieraan bijdraagt.

Landelijk heeft GroenLinks hiertoe onlangs een actieplan opgesteld. In heel veel buurten kunnen de huidige e-autobezitters hun auto nu al niet opladen. Dat probleem wordt alleen maar groter als meer mensen in een e-auto gaan rijden. Uit de benchmark van Over Morgen blijkt dat het proces om over te kunnen gaan tot plaatsing van laadpalen in de openbare ruimte vaak langer duurt dan op voorhand wordt verwacht door gemeenten. Het devies is dus om al tijdig als gemeente het beleid voor openbaar laden gereed te hebben. 

Intussen nemen de provincies het voortouw in deze kwestie gezien de gezamenlijke actie van de provincie Brabant en Limburg: Limburg gaat samen met de provincie Noord-Brabant de uitbreiding van het aantal publieke laadpalen voor elektrische auto’s aanbesteden. Met 240 extra laadpalen verdubbelt zodoende het aantal in Limburg. De provincie wil samen met de Limburgse gemeenten, die zich vóór 1 mei moeten aanmelden, deze grote kans realiseren en staat voor bijna drie ton garant voor de kosten.

De Limburgse gemeenten hebben direct behoefte aan 120 nieuwe publieke laadpalen, maar de samenwerkende partijen streven naar het dubbele daarvan voor 2019. Limburg telt op dit moment ruim 600 laadpalen, maar de meeste staan op opritten van particulieren of op parkeerplaatsen van bedrijven. Slechts 200 laadpalen in Limburg zijn volledig publiekelijk. Door de gezamenlijke aanbesteding van in totaal 1250 palen kan een aanzienlijk kostenvoordeel worden gehaald. En natuurlijk is hier ook het milieuvoordeel evident: elektrische auto’s zijn een stuk beter voor de Limburgse luchtkwaliteit dan ‘traditionele’ voertuigen.

GroenLinks-raadsleden Jos de Kunder en Wim Maassen willen dat de gemeente Roermond elektrisch rijden bevordert en vragen of de gemeente zich heeft aangesloten bij de aanbesteding van de provincies Limburg en Noord-Brabant. Daarnaast willen zij weten hoeveel publiek toegankelijke laadpalen de gemeente Roermond momenteel kent. Tot slot vragen De Kunder en Maassen ook aandacht voor laadpalen voor de e-bike, aangezien deze vorm van elektrisch rijden ook sterk aan populariteit groeit.