GroenLinks staat open voor bestuurlijke verantwoordelijkheid in Roermond. Dit zegt fractievoorzitter Marianne Smitsmans. De huidige oppositieleider maakt het voorbehoud dat er voldoende wordt gerealiseerd uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks.

Hiermee reageert Smitsmans op de coalitiebreuk van de VVD-fractie afgelopen dinsdag. Uit solidariteit met de van corruptie verdachte Jos van Rey stapte de VVD uit de coalitie. Dinsdag legden de VVD-wethouders Zwijnenberg en Moussaoui per direct hun functie neer. Van Rey stapte maandag op.

Smitsmans is helder: “Op dit moment is het de verstandigste keuze voor de VVD om geen deel uit te maken van het college.”

De gemeenteraad in Roermond zal nu een nieuwe coalitie moeten vormen. Smitsmans: “GroenLinks heeft altijd bestuurlijke verantwoordelijkheid willen dragen en loopt daar nu ook niet voor weg. Zoals altijd is het voor ons een voorwaarde dat er dan een coalitieprogramma ligt waarin wij ons kunnen vinden. Is dat niet het geval dan voelen wij ons ook prima in de oppositie.

Tijdens de raadsvergadering van vanavond zal Smitsmans geen namen noemen van andere betrokkenen bij het juridisch onderzoek naar de burgemeestersvoordracht en ambtelijke corruptie. “Er is momenteel geen eenduidig juridisch antwoord of ik deze informatie openbaar kan maken. Ik neem daarom het zekere voor het onzekere. De fractie gaat kijken wat de mogelijkheden zijn om de informatie van de telefoontaps toch openbaar te maken. Wij zijn een groot voorstander van bestuurlijke transparantie.