Als Roermond in de toekomst een krachtige centrumstad wil zijn, moet het zich onderscheiden van andere steden in de regio. Roermond als groene centrumstad van Limburg en de Euregio. Een groene openbare ruimte is hierbij essentieel. Daarom verdient Roermond een stadspark in het hart van de stad.

De afgelopen twintig jaar is de maatschappelijke betekenis van de binnenstad Roermond wezenlijk veranderd. Dit is een gevolg van de komst van het Designer Outlet Centrum in 2001 en het virtueel winkelen via webshops op internet. Terwijl het aantal winkels in de binnenstad Roermond zijn afgenomen, ondervindt de horeca een groei. Deze maatschappelijke ontwikkeling betekent een unieke kans voor Roermond om zich te ontwikkelen tot groene centrumstad van Limburg en de Euregio.

Een krachtige centrumstad ontleent haar kracht aan de dynamiek van de openbare ruimte. Deze dynamiek wordt onder anderen gevormd door stadspleinen en -parken. De Roermondse binnenstad telt vijf stadspleinen: de Markt, Munsterplein, Kloosterwandplein, Stationsplein en Wilhelminaplein. Als groene centrumstad is uitbreiding van stadsgroen essentieel. Stadsgroen draagt bij aan een goede gezondheid door neutraliseren van fijnstof in de lucht, het is uitnodigend naar de individuele sporter en bevordert ontmoeting en verbinding. Met andere woorden een prominent stadspark draagt bij aan de identiteit van een krachtige centrumstad. Wereldsteden als New York City, Valencia en Amsterdam hebben een stadspark van betekenis, dat bijdraagt aan een positieve stadsbeleving.

Het Munsterplein is gespreksonderwerp voor wat betreft haar inrichting. Ook het aangelegen pand van wat ooit de V&D was, is gedateerd. Het Munsterplein is centraal gelegen en vormt het stadshart van de historische binnenstad. Alle belangrijke stadsaders komen samen aan het Munsterplein. Het is dé plek om te genieten en te onthaasten. Sloop van het gedateerde V&D-pand zou het hart van de Roermondse binnenstad gezond maken. Het betekent nieuw leven en elan van de stad voor haar bezoekers alsmede haar inwoners. De herinrichting van het Munsterplein en de locatie V&D dienen als integraal plan benaderd te worden. De functie van een centraal gelegen stadspark in het hart van de stad, draagt positief bij aan de identiteit van een krachtige groene centrumstad van Limburg en de Euregio.

Anouk Dolmans, kandidaat-raadslid GroenLinks en architect