Steeds meer burgers in onze stad komen al dan niet georganiseerd in actie. Mooie lokale initiatieven zoals Groen moet je Doen of klassen die een opruimactie houden in de wijk, burgers die spontaan een grijper meenemen tijdens een wandeling of bewoners die zich samen oppakken en zwerfafval ruimen. Dit is een begin. Een begin om zorg te dragen voor een schone omgeving.

Een schone (binnen)stad, wijken, buurten en dorpskernen, schone oevers langs de Maas, de Roer en de Swalm, en schone natuur- en buitengebieden. Een begin is gemaakt om te denken, dat onze omgeving ons allemaal lief is. Ook de politiek is in gesprek gegaan om te kijken hoe we samen tot reductie van zwerfafval kunnen komen. Hieronder staat ons achtstappenplan tegen zwerfafval. Een achtstappenplan waarvan wij vinden dat bereikbaar en haalbaar is. Een achtstappenplan dat de zwerfafvalproblematiek in Roermond aanpakt. 
 

01 | Motie Duurzaam Verpakkingsmateriaal

GroenLinks Roermond dient de Motie Duurzaam Verpakkingsmateriaal in. De motie roept de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op om over te stappen op Duurzaam verpakkingsmateriaal. Dit sluit aan bij de landelijke politieke agenda, het Circulair Materialenplan. De motie roept de VNG op om de landelijke overheid te stimuleren om een wet in te stellen, die fabrikanten aanspoort om minder, herbruikbaar of afbreekbaar verpakkingsmateriaal te gebruiken. Denk aan afbreekbare wikkels van snoepjes, geen plastic rond sigarettenpakjes, afbreekbare hondenpoepzakjes, herbruikbare aanstekers en bekers etc.

02 | Deelname aan Landelijke Acties

Aansluiting bij landelijke acties draagt bij aan positieve publiciteit c.q. druk ten behoeve van preventie van zwerfafval. Daarom doen wij o.a. mee aan acties als PeukMeuk en World CleanUp. De plastic filters die zijn verwerkt in de sigarettenpeuk zijn schadelijk voor mens, dier en milieu. Door aandacht te vragen voor peukenafval, dragen we ook bij aan bewustzijn van rokers om de peuk weg te gooien in een afvalbak.

03 | Refill en Return voor een Groen Lintje

Ondernemers die bijdragen aan een schone stad door het introduceren van herbruikbare verpakkingen van bijvoorbeeld koffiebekers, ijsbakjes, frietbakjes etc. worden voorgedragen voor het Groene Lintje Roermond. Het Groene Lintje wordt uitgereikt aan mensen en/of organisaties die zich sterk maken voor een groene en duurzame stad. De gemeente zet haar communicatiemiddelen in om dergelijke positieve initiatieven voor het voetlicht te brengen.

04 | Afvalbakken bij recreatiegebieden

Door als gemeente afspraken te maken met Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap, Waterschappen, Rijkswaterstaat, kunnen we ervoor zorgen dat overal bij entrees van recreatiegebieden afvalbakken worden geplaatst. Hierdoor zullen recreanten eerder geneigd zijn om het afval bij centrale punten achter te laten, dan al zwervende in de natuur. De taakstelling om deze tijdig en regelmatig te legen mag niet achterblijven. Concrete afspraken zullen moeten gaan over faciliteiten, capaciteit, afhaalfrequentie, en verdeling van kosten.

05 | Schone omgeving begint bij jezelf

Middels een communicatiecampagne kunnen we samen inzetten op bewustwording dat een schone omgeving start bij jezelf. Dit is de start van gedragsverandering die ertoe moet leiden dat mensen afval alleen in afvalbakken weggooien. We stimuleren vooral dat mensen elkaar weer meer aanspreken in hun eigen omgeving, zoals thuis, op school of bij verenigingen. Persoonlijk contact, bijvoorbeeld via afvalcoaches en interactie, bijvoorbeeld door wedstrijden zijn belangrijk om mensen te bereiken en te stimuleren om mee te doen.

06 | Handhaving voor een schone omgeving

Door concrete afspraken te maken met handhaving die zichtbaar toeziet op een schone omgeving, kunnen we er samen voor zorgen dat er ommekeer gemaakt wordt met het weggooien van afval in onze natuur. Dit kan gefaseerd worden ingevoerd. Eerst door te communiceren en mensen aan te spreken. Ten tweede door aan te kondigen dat beboet gaat worden op het weggooien van afval in de natuur. En ten derde beboeting uitvoeren. Om de vinger aan de pols te kunnen houden willen we in de derde fase per kwartaal of halfjaarlijks geïnformeerd worden, hoeveel uren er gehandhaafd is voor het onderdeel zwerfafval en hoeveel boetes er zijn uitgedeeld. Communicatie naar burgers over handhaving draagt bij aan bewustwording.

07 | Stimuleren van verenigingen

Door een inspanningsplicht c.q. wederdienst te vragen aan verenigingen en/of stichtingen die gemeentelijke subsidies ontvangen, kunnen we als gemeenschap ervoor zorgen dat vele handen licht werk maken. We stimuleren daarom adoptie van gebieden in Roermond, zodat we samen als gemeenschap, Roermond positief op de kaart zetten.

08 | #RoermondCleanUp

Door met meer partijen de handen ineen te slaan, kunnen we ervoor zorgen dat zwerfafval steeds meer aandacht krijgt. In het weekend van 27 en 28 maart hebben we met circa 50 vrijwilligers zwerfafval geruimd langs de oevers van de Maas. De impact hiervan was groot. Meer dan 200 zakken met zwerfafval werden ingezameld. Deze opruimactie genoot veel aandacht op sociale media. Het plan om van Roermond een schone stad langs de Maas te maken, startte hier onder de naam #RoermondCleanUp. Deze opruimactie verdient absoluut een vervolg.