Afgelopen maandag is er een extra openbare raadsvergadering ingelast. Tijdens deze raadsvergadering maakte VVD'er Jos van Rey bekend op te stappen als wethouder in Roermond en als Eerste Kamerlid. Van Rey wordt verdacht van ambtelijke corruptie en lekken uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester. Volgens oppositieleider Marianne Smitsmans van GroenLinks is dit maar het topje van de ijsberg.

Smitsmans wilde tijdens de raadsvergadering openheid geven over gespreken die zij met de Rijksrecherche heeft gevoerd over de zaak Van Rey. Burgemeester Van Beers maakte haar dit onmogelijk door Smitsmans het zwijgen op te leggen. Volgens Van Beer zou Smitsmans zich dan strafbaar maken.

Smitsmans beraadt zich met een jurist, daarna zal zij besluiten of ze donderdag alsnog openheid zal geven tijdens de reguliere raadsvergadering.

GroenLinks en - in het bijzonder - oppositieleider Smitsmans kwamen op verschillende momenten in de media. Zie hieronder een overzicht:

L1: Marianne Smitsmans geschokt (video)
L1: Zaak van Rey: toelichting GL-raadslid Smitsmans (video)
NOS: Fractieleider GroenLinks kreeg 'schokkende informatie' van recherche (video)
NRC: Van Rey stapt op als Eerste Kamerlid en wethouder
Pauw & Witteman: Uitzending 22 oktober 2012, (video: vanaf 29:50)
Roermond Dichtbij: GroenLinks raadslid Marianne Smitsmans: Het is nog veel erger!
RTL Nieuws: 'Affaire Van Rey nog groter dan gedacht'

Update I:
Dinsdagochtend werd fractievoorzitter Smitsmans geïnterviewd door Radio 1. Ze blikt terug op de afgelopen raadsvergadering.

Radio 1: Smitsmans: te gek dat ik zwijgen opgelegd krijg, terwijl de feiten overduidelijk zijn (audio)

Update II:
Fractievoorzitter Smitsmans heeft aan de Rijksrecherche gevraagd of ze de bandopnames van Van Rey kan krijgen. Ze wil deze openbaar maken. De Rijksrecherche zal naar verwachting dinsdag antwoord geven.

L1: Smitsmans wil telefoontapes Van Rey

Update III:
Vanavond is Marianne Smitsmans te gast bij Nieuwsuur om daar te spreken over de zaak Van Rey.

Nieuwsuur: Affaire Roermond breidt zich uit