In juli werden we als GroenLinks onaangenaam verrast door een artikel in Dagblad de Limburger. Op deze mooie zaterdagochtend onder de eerste koffie, lezen we dat er vanuit het Toezicht Sociaal Domein (4 samenwerkende rijksinspecties die de gemeente in de gaten houden) werd gesteld dat er ernstige zorgen waren over de veiligheid van jeugd in Roermond. Dat was even schrikken! Meteen zijn er door ons vragen opgesteld die voordat de tweede kop koffie op was, ingediend waren. Het zal toch niet waar zijn? Kinderen en jongeren in Roermond niet veilig in verband met rapportages? Overdracht niet goed geregeld?
Al snel kwamen de antwoorden van de wethouder en we hadden inmiddels het rapport ontvangen. Gelukkig viel het allemaal nogal mee en had de krant over het hoofd gezien om ook veel van de positieve dingen in het artikel mee te nemen. In Roermond weten hulpverleners elkaar goed te vinden en de mensen waar het om gaat worden goed betrokken bij de hulpverlening. Gelukkig, niet alles was kommer en kwel, wel waren er verbeterpunten aangegeven over de administratie van de overdracht en het gebruik van de methode 1gezin1plan1regisseur (om ervoor te zorgen dat de hulpverlening niet langs elkaar heen werkt) kan ook beter. Genoteerd, maar nu?
Wethouder Marianne Smitsmans nodigde de leden van de raad en de commissie Burgers en Samenleving uit om in gesprek te gaan met Veilig Thuis (de organisatie die verantwoordelijk is voor de meldingen van huiselijk geweld). Na het zomerreces was het zover, een brede vertegenwoordiging van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) en Veilig Thuis legde goed uit wat er voor onderzoek was geweest en welke punten zij al verwacht hadden.
Wat was er nu wel en niet waar? Veilig Thuis en het CJG geven aan dat ze bekend waren met de problemen rondom de administratieve processen. Hier werd en wordt aan gewerkt en de organisaties hebben hard gewerkt aan een gezamenlijke visie, alle neuzen staan dezelfde kant op dus! Ook leren wij als raads- en commissieleden veel bij over hoe Veilig Thuis en haar partners werken om bij signalen van onveiligheid zo snel mogelijk te zorgen voor een zo veilig mogelijke situatie in gezinnen. Natuurlijk kan niet alles voorkomen worden, maar wij zijn er van overtuigd dat er in Roermond hard wordt gewerkt om onze kinderen en jongeren veilig te houden!