Wie zal de eerste zijn? Venlo, Roermond of toch Maastricht? In heel Nederland roepen gemeenteraden op tot regulering van softdrugs. Limburgse gemeenten die verstandig zijn volgen dit voorbeeld. Regulering zorgt namelijk voor veiligheid op de Limburgse straten.

Wie zal de eerste zijn? Venlo, Roermond of toch Maastricht? In heel Nederland roepen gemeenteraden op tot regulering van softdrugs. Limburgse gemeenten die verstandig zijn volgen dit voorbeeld. Regulering zorgt namelijk voor veiligheid op de Limburgse straten.

Na de invoering van de wietpas vroeg burgemeester Onno Hoes om meer agenten in Maastricht. De straathandel en drugsoverlast waren namelijk enorm toegenomen in zijn stad. Buitenlanders waren niet meer welkom in de coffeeshop en zochten hun heil bij drugsrunners op straat. Met alle negatieve gevolgen van dien. De overlast is een doorn in het oog van de bevolking van Limburg.

De wietpas, een uitvinding van het kabinet Rutte-1, was vanaf de eerste dag een enorm fiasco. Kamervragen werden gesteld, burgemeesters kwamen in opstand, burgers klaagden steen en been. Helaas verandert er met het kabinet Rutte-2 nauwelijks iets op wietgebied. Volgens het regeerakkoord ‘vervalt’ de wietpas maar in de praktijk blijft het domme beleid overeind staan. Toegang tot de coffeeshop is nu enkel mogelijk met een identiteitsbewijs en een uittreksel uit het bevolkingsregister. Dus de drugstoeristen blijven aankloppen bij de drugsrunners op straat.

Gemeenten in heel Nederland zijn de overlast spuugzat. Niet alleen van drugsrunners, maar ook de talloze illegale en vaak gevaarlijke wietkwekerijen. Het aftappen van stroom, de branden op de zolders; de gemeenten willen dat het afgelopen is.

Omdat ze van minister Opstelten niets hoeven te verwachten, varen gemeenten nu hun eigen koers. In ondermeer Tilburg, Eindhoven en Nijmegen riepen gemeenteraden hun burgemeesters op om bij het kabinet te pleiten voor de regulering van wietteelt of zelfs het oprichten van een gemeentelijke wietkwekerij. 

En terecht. Het is ook te bizar voor woorden. Coffeeshops mogen wel wiet verkopen maar kunnen nergens legaal inkopen. De wiet blijft dus in het illegale circuit, met alle risico’s van dien. De politie heeft geen enkel zicht op de louche figuren die wiet kweken en onder welke omstandigheden dit gebeurt.

Met gemeentelijke wietkwekerijen wordt er tenminste duidelijk waar de wiet vandaan komt. Er komt zo een eind aan de genoemde stroomtappen en zolderbranden. Gemeenten kunnen erop toezien dat wiet op een veilige manier wordt verbouwd en uit handen blijft van criminele organisaties.

Wanneer gemeenten zelf wiet gaan kweken hebben ze ook grip op de gezondheid van gebruikers. Door het wegvallen van de zwarte markt is de kwaliteit van de drugs gewaarborgd. Het steeds hogere THC-gehalte van wiet kan zo bijvoorbeeld worden aangepakt. Veiligheid rondom wiet krijgt zo drie aspecten; veilige teelt, veilige verkoop en veilig gebruik.

In heel Nederland staan gemeenten op tegen het domme wietbeleid van het kabinet. Het is wachten op de eerste Limburgse gemeente die volgt.  Het is wachten op de eerste stappen naar een verstandig en veilig wietbeleid in onze gemeenten.

Dit artikel verscheen eerder in Dagblad de Limburger