Nog steeds leven teveel inwoners van Roermond in armoede. De urgentie voor goede plannen om armoede te bestrijden is hoog. GroenLinks wil daarom dat er meer wordt ingezet op het voorkomen van armoede, vooral onder kinderen. Deze boodschap sprak GroenLinks-raadslid Jos de Kunder uit tijdens de behandeling van de evaluatie armoedebeleid in de commissie Burgers en Samenleving op 1 december 2015.

Volgens De Kunder laat de evaluatie armoedebeleid zien dat veel Roermondse huishoudens nog steeds in armoede leven. Op het sociale minimum zitten 2.500 huishoudens, op 120% daarvan zo’n 5.000 huishoudens. De evaluatie 2012-2014 laat zien dat veel van de doelstellingen of maatregelen niet, nog niet of onvoldoende (lees gedeeltelijk) zijn behaald of doorgevoerd. 

Naast het aanpakken van armoede achteraf (repressief) vindt GroenLinks dat Roermond moeten inzetten op het voorkomen van armoede (preventief). De nieuwe WMO biedt de gemeenten daartoe voldoende kansen. Een aantal concrete suggesties vanuit GroenLinks zijn:

  • Zorg voor een goede verbinding tussen armoede-, reïntegratie-, participatiebeleid en volledig onderwijs omdat startkwalificaties en betaald werk nog altijd de beste oplossingen zijn voor armoede
  • Ga uit van eigen kracht van minima en initiatieven van henzelf en heb vooral oog voor en geef ondersteuning aan ZZP’ers, omdat zelfstandigheid zowel een groot risico als een mogelijke oplossing is voor armoede 
  • Zet in op gezondheidsbevordering, vooral bij kinderen. Mensen die ongezond leven zijn worden sneller ziek en hebben meer kosten. Te denken valt aan lespakken voor scholen, gezonde pakketten bij voedselbank, en het continueren van projecten zoals JOGG (jongeren op gezond gewicht) en “meer bewegen voor ouderen”.
  • Bestrijd laaggeletterdheid, want fatsoenlijk kunnen lezen en schrijven helpt mensen om goed te kunnen functioneren of te solliciteren.
  • Streef naar energiebesparing van (huur)woningen door verduurzaming; iedere euro die je bespaart aan maandelijkse stroomkosten kunnen minima goed gebruiken.
  • Kijk naar mogelijkheden voor mensen om naast hun bijstandsuitkering bij te verdienen.
  • Ook de stadspas is geen onbekende in het rijtje, zelfs het Roermondse bedrijfsleven kan profijt hebben bij het invoeren van bijv. Roermuntjes of Kortingsvouchers.
  • Zet in op een stevige aanpak van verslavingsproblematiek. Dit is een belangrijke oorzaak van armoede. Biedt mensen zo mogelijk een consult aan.
  • Dat geldt anderzijds ook voor koopverslavingen, gokken, overmatig kopen op afbetaling, etc. Voorlichtingscursussen over budgetbeheer “hoe ga ik verstandig met mijn krappe geld om” doen vaak wonderen.
  • Dit alles valt of staat met het actief informeren van de mensen over de regelingen die er zijn door bijv. sociale wijkteams of andere functionarissen waarmee ze spreken.
  • Goed toegankelijke schulden- en inkomensondersteuning om financiële rust te brengen is een belangrijke voorwaarde voor activering. Betuttelen of aan het lijntje houden mag niet, helpen bij zelfredzaamheid mag wél.