GroenLinks heeft vragen gesteld aan de gemeente Roermond over financiële hulp voor kinderen in armoede. De gemeente Roermond krijgt van het kabinet geld om armoede en schulden tegen te gaan, vooral onder kinderen. Raadslid Jos de Kunder wil van de gemeente horen hoe dit geld wordt besteed.
Het kabinet trekt dit jaar 20 miljoen euro extra uit voor de armoedebestrijding. Het grootste deel van dit bedrag, 19 miljoen euro, gaat naar de gemeenten. Zij hebben de regierol bij het tegengaan van armoede en schulden. Het kabinet doet dit op aangeven van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Klijnsma doet een beroep op de gemeenten om het geld bij voorrang in te zetten voor kinderen uit arme gezinnen. Dit bedrag is via het gemeentefonds verdeeld over de gemeenten.
De Kunder: "Ik wil van de gemeente Roermond weten waar het geld naartoe gaat. Ik wil 100% zekerheid dat het geld gaat de kinderen gaat die het zo ongelofelijk hard nodig hebben. Daarnaast wil ik ook weten over hoeveel kinderen het nu precies gaat. In 2011 groeiden 371 duizend minderjarige kinderen in Nederland op in een huishouden met kans op armoede. Ik wil weten hoeveel dat er in Roermond zijn anno 2013."
GroenLinks Roermond wil graag van het college weten hoe de extra gelden worden ingezet en stelt daarom de volgende vragen:
1. Op ruim 400 gemeenten zou het kunnen gaan om een kleine 50.000 euro per gemeente, op het eerste gezicht bitter weinig, maar onder de huidige omstandigheden is alle hulp welkom. Welk bedrag heeft de gemeente Roermond gekregen voor dit doel, c.q. welk bedrag is er aan de gemeente toegezegd ?
2. Ziet het college het ook als haar taak en verantwoordelijkheid om er op toe te zien dat dit bedrag, hoe bescheiden ook, terecht komt waar het nodig is en niet stilzwijgend in de algemene reserve verdwijnt?
3. In Nederland, met zijn 'gedegen' sociale zekerheid, is de kans op armoede relatief laag volgens staatssecretaris Klijnsma. Het kabinet wil dat dit ook in deze moeilijke economische tijd zo blijft. Hoewel er door de recessie pijnlijke maatregelen nodig zijn, houdt het kabinet oog voor de gevolgen van de koopkracht en worden de laagste inkomens zo veel mogelijk ontzien, aldus de staatssecretaris.
Kunt u in dit kader aangeven hoeveel kinderen in de gemeente Roermond (in percentage en absolute aantallen) opgroeien in een huishouden met een inkomen dat onder de zogenaamde lage inkomensgrens ligt en hoe is de ontwikkeling van deze aantallen in de afgelopen 5 jaar?
4. De staatssecretaris wijst de gemeenten op een recent advies van de Kinderombudsman om een zgn. kindpakket samen te stellen. Daarin zouden dingen kunnen zitten als vervoer, een bibliotheekpas, zwem- of extra taallessen.
Kunt u aangeven op welke wijze dit bedrag in de gemeente Roermond wordt ingezet om de armoede bij kinderen te bestrijden?
5. Welke andere maatregelen treft de gemeente om gezinnen en kinderen in armoede (onder de zogenaamde lage inkomensgrens) de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan additief onderwijs (extra (bij)lessen), sport en cultuur, etc.?
Zie de brief met schriftelijke vragen in de bijlage.