GroenLinks wil door met verandering. Dat was de boodschap van fractievoorziter Wim Maassen tijdens de algemene beschouwingen 2017. In zijn woordvoering vroeg Maassen aandacht voor het voorkomen van armoede, vergroening, de aanpak van klimaatverandering, toegankelijke zorg en een gezond Roermond. De woordvoering is hieronder te lezen.

Geachte voorzitter,

 

Ik neem u mee in een verhaal van één van mijn medewerkers, een interviewster van het CBS op zoek naar een respondent. Zij belde op een donkere avond in november aan op een van de adressen die in de steekproef zat.

 

Rijtjeshuis, tuintje met tegels.

 

Het duurde even… een lampje ging aan in de gang en het duurde even… de deur ging open. Ze rook en zag een grote oudere ongeschoren man, die op haar neerkeek. Datzelfde gold ook voor zijn huisgenoot. Ze rook en zag een oude hond, die omhoog keek. Echter deze had geen haar…. op bepaalde plekken van zijn rug. Ze keek langs beiden heen en zag een klein paadje die naar een nog meer gevulde huiskamer leidde.

 

“Dag meneer. Ik ben van het Centraal Bureau voor de Statistiek. U heeft een brief van ons gehad. U wilt vast meedoen aan een onderzoek dat gaat over…", “JA” zei de man en keek haar direct, bijna hoopvol aan.

 

Ze had conform werkprotocol de keus: meteen naar binnen en een interview afnemen of een afspraak maken voor een later moment. Ze zag zijn gebit en stelde voor een afspraak te maken. De man knikte en haar agenda had een week later ruimte om opnieuw langs te komen.

 

De hele week ging de geplande afspraak door haar hoofd: de kamer, de tafel, de geur, de hond, de man van bijna 2 meter, de koffie… en ze zat al aan haar responstarget van die maand. Wie zou het merken als ze dit adres zou overslaan?… maar zoals u weet zit het in het DNA van iedere CBS-er om een representatief beeld van heel Nederland en zijn inwoners weer te geven en niet alleen van de leuke en frisse. Ze twijfelde… De dag en de avond was aangebroken. Ze verzamelde haar moed en ging terug naar het adres. 

 

Ze nam een ademteug en drukte op de bel... de deur ging bijna direct open. Hij glimlachte. Hetzelfde gebit, maar hij was… geknipt, geschoren, de gang was opgeruimd, de tafel leeg. Zelfs de hond oogde fris.

 

“Komt u binnen, neem het me niet kwalijk dat het vorige week zo rommelig was.” Ze ging zitten en opende haar laptop. "Weet u, er is al zo lang niemand binnen geweest.” Het interview ging vlekkeloos en zelfs de koffie was lekker.

 

Mijn medewerker keek mij aan en zei: “Wim, stel je voor dat ik niet gegaan was…”

 

Deze verhalen. Deze ervaringen. Het geeft mijzelf, maar ook mijn partij GroenLinks, de motivatie om te werken aan verandering. Roermond waarin we ontmoeten stimuleren en eenzaamheid tegengaan. Maar ook een Roermond waar we kiezen voor het voorkomen van armoede. Waar we Roermond vergroenen en ontstenen. Waar we fietsers en voetgangers de baas maken en auto’s te gast. Waar we klimaatverandering aanpakken en niet wegkijken. Waar iedereen meetelt en meedoet. Oók die respondent.

 

Vandaag hebben we de laatste algemene beschouwingen van de deze raadsperiode. GroenLinks kijkt trots en tevreden terug op deze raadsperiode. Roermond moest van ver komen. De bestuurlijke crisis. De economische crisis. De bezuinigingen. Veel nieuwe taken komen op het bordje van de gemeente met minder geld van het Rijk en hogere verwachtingen van de inwoner. De nieuwe coalitie moest van ver komen.

 

En waar staan we nu? 

 

GroenLinks is trots dat een fundament is gelegd voor verandering: een sociale, duurzame en gezonde stad en die de (kritische) burger hierbij betrekt. Een andere bestuurscultuur. Een mooi samenhangend geheel aan visies. De toekomstvisie, de duurzaamheidsvisie, de groenvisie, Stationsvisie, het armoedebeleid, het GVVP. Een stad waarin de mensen centraal staan en niet alleen de auto, stenen of winsten. Deze coalitieperiode is gebouwd aan een ander Roermond. Deze verandering is niet uit de lucht komen vallen. Het is het resultaat van politieke keuzes. Wat GroenLinks betreft gaat de verandering door.

 

Naast de veelkleurige inbreng zoals al afgesproken in het coalitieprogramma, bleven we openstaan voor andere, betere en nieuwe initiatieven, van ieder: Los van alle prachtige samenhangende visies kunnen we wel 100 concrete voorbeelden noemen. Meerdere thema’s zijn behandeld en zullen worden besproken. GroenLinks wil er 5 benoemen: gezondheid, armoede en klimaat staan mede door onze inbreng nu echt op de kaart. Zorg en groen hebben een prominente plek gekregen in beleid.

 

Heel concreet is de nieuwe koers van Roermond omgezet in resultaten.

 

De decentralisatie van zorgtaken is rustig verlopen. We investeren in het voorkomen van ziekte en mantelzorgers worden zo veel als mogelijk ondersteund.
In het coalitieakkoord is jaarlijks 150.000 euro extra geïnvesteerd in het armoedebeleid. Dit college heeft het extraatje voor chronisch zieken en gehandicapten verhoogd. In deze begroting staan concrete plannen om Roermond te vergroenen, zoals de gevels en daken in onze stad. In het sportbeleid staat de georganiseerde sporter centraal en overgewicht pakken we actief aan middels het project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Daarmee werken we aan een gezond Roermond. Klimaatmatregelen worden genomen. Zo zijn deze periode flink extra elektrisch laadpalen neergezet en worden onze sporthallen en gemeentelijke gebouwen verduurzaamd. En… laten we ook iets gezelligs noemen, ik weet niet of het u opgevallen is: De ECI is geen allesoverheersend thema meer… het is er vol.

 

Voorzitter,

 

Is Roermond daarmee af? Kunnen we achterover leunen? Nee, natuurlijk niet. De ingezette verandering is niet vanzelfsprekend. Er moet verder worden gebouwd. We blijven ambitieus. 

Roermond moet door met vergroenen. Groen voelt goed, geeft sfeer, is en maakt gezond en kan verbinden. Naast de groengordels blijft GroenLinks pleiten voor een rondje groen en oase in de stad, met behoud van culturele panden, stenen weg en groen erin, in de stad en in je tuin. Een stadspark bijv. tussen het Munsterplein en Kloosterwand. Hier heeft GroenLinks jaren geleden al voor gepleit en een onderzoek naar de mogelijkheden is één van de inzetten voor de verkiezingen. Ook ter voorkoming van wateroverlast  in de tuinen en straten meer groen in plaats van steen. Dus ook de respondent…geen tuintje met alleen tegels.

 

Onze raad heeft unaniem een prachtige ambitie afgesproken. De gemeente klimaatneutraal in 2030 en Roermond in 2050. Prachtig plan, al duurde het lang, maar dan heb je ook wat. De uitvoering moet nu echt op gang komen. Het uitvoeringsplan is volgens de wethouder al in gang gezet. Echter als hiervoor pas in 2019 budget voor beschikbaar wordt gesteld kunnen we onvoldoende doen in 2018 en dat is niet acceptabel in onze ogen. Wethouder begin nu. Heeft u middelen nodig? Kom dan terug naar de raad! Wilt u dit toezeggen? Neem niet pas in 2018 maar nu vast mee in het realiseringsplan Roerdelta 2 dat alle nieuwe woningen duurzaam en zelfs klimaatneutraal gebouwd worden. Wilt u dat doen? Pak die kans. En houd het bij, want nu is niet bekend hoeveel duurzame woningen er worden gebouwd.

 

Ik kom terug op die respondent, die ook een stapel ongeopende rekeningen op zijn tafel had liggen en toch niet aanklopte bij de schuldhulpverlening en vanwege AOW niet bij de gemeente bekend is. Maar het is ook de interviewer …. Maar die werkt toch? Ze heeft een baan van 20 uur en verdient 1500 bruto, een kind van 10. Ik vroeg haar wat ze netto te besteden had. Of ze haar energieleverancier per jaar wisselde of ze de toelages kende van de gemeente, die we afgesproken hebben of ze de Stichting Leergeld kent. Ze zit niet in de hulpverlening of bijstand en gaf toe dat ze er met de huurtoeslag, ziektekostenverzekering, belastingaangifte en de te laat betaalde verkeersboete en lening en telefoonabonnement geen overzicht meer had en de deurwaarder, incassobureau al vaker aan de deur had gehad. Zelf help ik mijn dochter en vader, maar wie ondersteunt haar?

 

Natuurlijk is bovenstaand gedramatiseerd maar wij denken dat net als in Eindhoven verenigingen geholpen worden met de boekhouding voor 5 € per uur, een dergelijk model ook zou kunnen werken voor huishoudens die niet in staat zijn hun administratie optimaal te beheren. GroenLinks wil daarom dat Roermond een sociale boekhouder krijgt en hierover dienen we een motie in. Hiermee versterken we de aanpak van armoede en zetten we een uniek project neer waarmee Roermond zich van andere gemeenten kan onderscheiden. 

 

Helaas blijven eenzaamheid en uitsluiting een probleem in onze samenleving. Bewust of onbewust worden vergeten, denk aan de respondent. GroenLinks wil inzetten op een Roermond waar mensen elkaar ontmoeten. Mensen maken de stad, ieder mag meedoen, kan zijn bijdrage leveren. Meer ontmoeten en minder eenzaamheid. De deuren moeten open. Ook bij die respondent. Daarom wil GroenLinks dat de gemeente de inwoners actief uitnodigt elkaar te ontmoeten en de motie leefstraten ingediend.

 

Voorzitter ik ben nog lang niet compleet, ook na mij hoort u wat is gerealiseerd, door ieder zijn inbreng. Laten we duidelijk zijn dat GroenLinks trots is op de ingezette verandering. De verandering was niet vanzelfsprekend, maar deze coalitieperiode is het fundament gelegd.

 

Voorzitter, wat GroenLinks betreft gaat de verandering door.