10 november 2011 is de jaarlijkse begrotingsbehandeling. De raad stelt dan de (financiële) kaders vast. Het is dit jaar een bijzondere begroting omdat deze veelal is gebaseerd op het op 25 juni jl. vastgestelde kerntakenboek dat raad breed is aangenomen. Hierin is vastgesteld dat we gaan bezuinigen en hierin is vastgesteld dat de gemeente Roermond de regisseursfunctie op zich wil nemen. Uitgangspunt is dat iedere burger zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en iedereen meedoet. De voorliggende begroting 2012 is hierop gebaseerd, maar eerst nog even naar het kerntakenboek: dit is vastgesteld en ook GroenLinks heeft ingestemd, maar wel onder voorwaarden. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in een verzamelmotie waarin het college wordt opgeroepen om de opgelegde bezuinigingen te monitoren en met de betrokken instellingen of organisaties af te stemmen. Het college heeft ons onlangs geïnformeerd over de stand van zaken. Hebben ze deze motie uitgevoerd: de mening van GroenLinks is van niet. We snappen ook, dat dit op dit moment, zo kort na de kerntakendiscussie nog niet volledig mogelijk is. We zijn echter ook kritisch op het geen al is gerapporteerd en we zijn niet onverdeeld tevreden.
Laten we als voorbeeld de bieb in Swalmen nemen. Onze opdracht is om 100.000 euro te bezuinigen op het bibliotheekwerk. We snappen niet dat het college vindt dat bibliorura een goede keuze maakt door de bieb en Swalmen te sluiten, en al helemaal niet dat dit al in 2012 moet gebeuren. Ik probeer altijd met mijn gezond boeren verstand mensen uit te leggen waarom iets is zoals het is; de bieb in Roermond 7 dagen open en die in Swalmen helemaal dicht is moeilijk uit te leggen.
Nu terug naar de begroting. Het valt op dat er opnieuw vaag en wollige taal gebruikt wordt. Allemaal vage goede bedoelingen, in zijn totaliteit veel teveel, maar je kunt er niet tegen zijn.
Het valt op dat het college het voorkomen en het bestrijden van armoede en sociale uitsluiting geen accent geeft. Ons inziens hoort het in het rijtje thuis. Zeker met het oog op alles wat er op de zwakkeren in de samenleving afkomt. Bij navraag zegt de wethouder dat dit niet in dit rijtje staat omdat het niet alleen een accent krijgt, maar zelfs een speerpunt is. Waarvan acte! We zullen de resultaten bij de armoedenota hierop beoordelen.
Dan de regisseursrol. Hier wordt serieus aandacht aan besteed. Het oppakken van deze rol is echter geen sinecure: de regisseurs zijn de ambtenaren en die moeten mensen regisseren, die vaak meer verstand van zaken hebben dan de regisseurs. Dat kan botsen. Door het samen te ontwikkelen vermijdt je dat. Onze mening is dat de overgang een proces is en dit proces vraagt opbouw SAMEN MET DE PARTNERS en niet eerst op het gemeentehuis en de partners mogen dan werken met het resultaat.
GroenLinks heeft 5 moties ingediend:
1.
Motie stadspas
2.
Motie exploitatie parkeergarages
3.
Bladkorven
4.
Stadstoezicht
5.
Schoolzwemmen
6.
Vrijwilligers
Daarnaast heeft GroenLinks samen met de andere raadsfracties twee amendementen ingediend.
1. Bezuinigingen raad (kerntakenboek)
2.
Militaire herdenkingen
De moties en amendementen kunt u vinden in de bijlage.
De VVD heeft gevraagd de motie bladkorven en stadspas mee te mogen indienen. Steun vooraf bij deze moties juichen we alleen maar toe natuurlijk!
Omdat de wethouder aangaf een raadsvoorstel te hebben ingediend dat de motie exploitatie parkeergarage overbodig maakte, hebben we deze aangehouden. Mochten we alsnog vinden dat deze nodig is, zullen we hem binnenkort alsnog indienen.
Tot onze vreugde zijn verder alle moties en amendementen aangenomen! Daar zijn we erg blij mee. Hiermee hebben we geprobeerd een accent te leggen op de sociale kant van Roermond.
Natuurlijk waren er nog andere zaken aan de orde zoals bv. De bibliotheek in Swalmen. We hebben ervoor gekozen om mee te stemmen met de motie van DS.
Aan het eind van de dag werd het toch nog even turbulent en maakte onze burgemeester helaas (maar gevoed door Jacques Breugelmans - CDA) een uitglijder.
Bij stemming bleek dat D66, de SP, de SPR, DS en RS tegen de begroting stemden. Op de verontwaardigde vraag van het CDA aan deze partijen of hun moties en amendementen dat ook ingetrokken werden of vervielen zei de burgemeester dat het inderdaad niet mogelijk was om een raadsvoorstel te amenderen en dan vervolgens tegen te stemmen. Dat is natuurlijk niet waar. De democratische meerderheid neemt een amendement aan en een meerderheid stemt al dan niet voor de begroting. Zo zijn de regels en niet anders.
GroenLinks stemde in tegenstelling tot de andere oppositiepartijen wel vóór de begroting. Waarom? Tegen stemmen alleen om tegen te zijn is niet onze stijl!
Zoals gezegd is de begroting gebaseerd op het kerntakenboek waar we voor hebben gestemd. De uitwerking moet nog volgen. Dit willen we afwachten. We hebben dan ook nadrukkelijk in een stemverklaring gezegd dat onze stem voor, geen carte blanche is. We zullen het college kritisch volgen en daar waar nodig terug fluiten.
Marianne Smitsmans- Burhenne
Fractievoorzitter GroenLinks e.o.