Afgelopen maandag werd in de commissie bestuur en middelen het preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018 besproken. Dit plan zet in op het voorkomen en beperken van gezondheids- en veiligheidsrisico's van alcohol- en drugsgebruik voor het individu en zijn directe omgeving.

Namens GroenLinks stelde raadslid Max Tollenaar enkele vragen. Het plan is via deze link te bekijken. De woordvoering van Max Tollenaar is via deze link te bekijken vanaf 2:57:25.

De vragen aan de portefeuillehouder veiligheid:



 

  1. Op pagina 8 beschrijft u het hoofddoel dat het preventie- en handhavingsplan moet hebben: "Het voorkomen en beperken van gezondheids- en veiligheidsrisico's van alcohol- en drugsgebruik voor het individu en zijn directe omgeving." Waarom is beperken van gezondheidsrisico's van roken hierin niet opgenomen?





    Het klopt dat roken geen onderdeel is van de gewijzigde Drank- en Horecawet. Maar dat is drugs evenmin en toch is de bestrijding hiervan opgenomen in dit plan. Preventie van het gebruik van drank, tabak en drugs op jonge leeftijd gaat vaak om dezelfde principes: goede voorlichting, duidelijke regels stellen en gerichte campagnes. Het lijkt onze fractie dus goed om naast voorlichting voor alcohol en drugs, ook roken mee te nemen.



    Bent u dus bereid dit onderwerp op te nemen in de na te streven resultaten op pagina 8?

     
  2. Daarnaast wil de fractie van GroenLinks graag ingaan op de cijfers van de jeugdmonitor over het gedrag van jongeren rondom drank en drugs. Deze cijfers stammen uit 2009. Is het mogelijk dat wij meer actuele cijfers kunnen ontvangen van het College? Kan daarbij ook de cijfers rondom roken worden toegevoegd?

     
  3. Wanneer u de uitvoering beschrijft op pagina 11, stelt u dat de gemeente preventie-acties gaat ondernemen. Hiervoor wordt ingezet op communicatiemiddelen in (lokale) media. Neemt het College ook social media hierin mee? Deze zijn essentieel om jongeren te bereiken en in steeds sterkere mate ook ouders. Graag een reactie.

     
  4. Tot slot een vraag over de voorlichtingscampagnes. Er lopen momenteel twee campagnes: Lekker Friz! en NIX18. De een is een Limburgs initiatief gericht op drank, de ander is een landelijk initiatief gericht op drank en roken. In hoeverre zorgt het College dat deze campagnes op elkaar aansluiten? Graag een reactie