Afgelopen donderdag werd in de raadsvergadering het de uitgangspuntennotitie participatiewet besproken. Dit plan geeft een richting voor de uitvoer van de participatiewet vanaf 1 januari 2015. Lees hieronder de inbreng van ons raadslid Max Tollenaar.
"GroenLinks maakt zich grote zorgen over de situatie van onze arbeidsgehandicapten. De participatiewet schept namelijk veel onzekerheid. Niet alleen bij deze mensen, maar ook bij de gemeente. Rondom veel zaken hangt nog een mist van onduidelijkheid. Waar zijn we op 1 januari 2015 aan toe?
De participatiewet, de snelheid waarmee deze wet wordt ingevoerd en de bezuinigingen zijn verre van ideaal. En toch zullen we het met deze wet moeten doen als gemeente. De verleiding is groot om op veel specifieke punten van deze uitgangspuntennotitie in te gaan. Die verleiding kan ik gelukkig weerstaan. Wel heeft GroenLinks twee punten waar wij aandacht voor wilvragen.
Ik wil allereerst stilstaan bij de garantiebanen. De Westrom gaat op slot: nieuwe arbeidsgehandicapten zijn nu aangewezen op werkplekken bij reguliere werkgevers. Tot en met 2016 zullen we 230 van deze mensen aan een garantiebaan moeten helpen. 185 bij de reguliere werkgevers, 45 bij de overheid. Het is duidelijk dat dit niet gaat lukken als de gemeente zijn handen ervan af trekt en de markt zijn werk laat doen. Het vraagt om een gemeente die met werkevers in gesprek gaat. Noem het een regisserende gemeente. We zijn blij om te merken dat de wethouder zich hiervoor in gaat zetten. GroenLinks wordt graag periodiek op de hoogte gehouden door de wethouder over de realisatie van deze garantiebanen. Kan de wethouder dit toezeggen?
De garantiebanen komen niet uit de lucht vallen. Het is belangrijk dat we de drempels voor werkgevers, die momenteel belemmeren dat arbeidsgehandicapten worden aangenomen, verlagen. Financiële risico’s en het nakomen van wettelijke verplichtingen bij verzuim kunnen zo'n drempel zijn. Een manier om deze drempels weg te nemen is het aanbieden van een no-risk polis. Dit betekent dat niet de werkgever, maar de verzekeraar de risico’s van verzuim opvangt.
Gemeenten zoals Groningen, Doetichem en Spijkernisse doen dit al. Hoe staat de wethouder tegenover de no-risk polis? Is wethouder bereid bij de uitwerking van de specifieke instrumenten de mogelijkheid tot een no-risk polis mee te nemen?
Verder wil mijn fractie nog aandacht vragen voor werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid. Vanuit GGZ Nederland krijgen wij geluiden dat gemeenten geen zicht hebben op het aantal van deze mensen en dat beleidsambtenaren aangeven weinig kennis te hebben over de problematiek van deze mensen. Er is binnen de gemeente Roermond nog geen zich op het aantal mensen met een psychische kwetsbaarheid, zo maken wij op uit de schriftelijke beantwoording van onze vragen. GroenLinks is wel blij om te horen dat er werk wordt gemaakt om expertise op dit gebied op te nemen in de gemeente. Hopelijk komt er snel kennis en duidelijkheid.
Al met al kan GroenLinks dus instemmen met de uitgangspuntennotitie en ziet de uitwerking hiervan, bijvoorbeeld in de verschillende verorderingen, graag tegemoet. We horen van de wethouder graag een reactie op onze inbreng."