Afgelopen vrijdag verscheen een open brief van GroenLinks-raadslid Max Tollenaar in De Trompetter. In zijn brief roept Tollenaar de nieuwe bewindspersonen op het ministerie van Veiligheid & Justitie, Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff, op om de wietteelt te reguleren.

Beste Ard, beste Klaas,

Van harte gefeliciteerd! Minister en staatssecretaris, daar mogen jullie trots op zijn. Jullie zijn nu de baas over een prestigieus ministerie: Veiligheid & Justitie. Het is jullie taak om Nederland veiliger te maken. Graag denk ik daarover met jullie mee. Zo heb ik nog wel een ideetje: reguleer de wietteelt!

Iedereen is het erover eens: het Nederlandse gedoogbeleid is failliet. Het is ook te hypocriet voor woorden: het verkopen van softdrugs in een coffeeshop is toegestaan, maar de teelt van softdrugs is verboden. Het is dus tijd voor een nieuw drugsbeleid. Ik vind het belangrijk dat een nieuw drugsbeleid voldoet aan twee voorwaarden; de veiligheid moet toenemen en de volksgezondheid moet erop vooruitgaan.

Ik stel daarom voor om de wietteelt te gaan reguleren. Dat betekent dat wiet kan worden gekweekt onder streng toezicht van de overheid. Daarna kan het worden verkocht in de coffeeshop, zoals nu ook al gebeurt.

Het reguleren van wietteelt is nodig omdat de overheid momenteel geen enkel zicht heeft op de teelt. Het enige wat we weten is dat de teelt grotendeels in handen is van de georganiseerde misdaad. Dat moet afgelopen zijn.

Momenteel probeert de overheid de georganiseerde misdaad tegen te gaan met een 'war on drugs'. Hierbij wordt veel politie-inzet voor gevraagd. Hennepplantages die worden ontdekt worden meteen opgerold. De agenten die we daarvoor inzetten kunnen we dan niet gebruiken bij de strijd tegen inbraken of overvallen. Dagblad de Limburger berekende in 2014 dat de oorlog tegen hennepteelt alleen al in Limburg jaarlijks bijna 12 miljoen euro kost. Het is dweilen met de kraan open.

Verbieden van wiet zal niet helpen. Dat hebben we met de invoering van de wietpas gezien. De drugstoeristen bleven komen en zochten hun heil bij straatdealers. Deze verkochten vaak nog zwaardere middelen dan alleen wiet. En de georganiseerde misdaad? Die bleef profiteren. Door het reguleren van de wietteelt pakken we niet alleen de georganiseerde misdaad aan, ook neemt de veiligheid in onze wijken toe. Veel hennepplantages bevinden zich momenteel op zolderkamertjes. Om de zoveel tijd wordt er weer een plantage in een woonwijk opgeruimd.

De omstandigheden waarin die teelt plaatsvindt zijn zeer risicovol. Provisorisch sleutelen telers wat aan de meterkasten om stroom af te tappen. Regelmatig ontstaat er kortsluiting. Veel wietplantages worden pas ontdekt als er brand is uitgebroken in het huis waar illegaal wordt geteeld. Hier zal een oplossing voor gevonden moeten worden. Wanneer de overheid toezicht houdt op de wietteelt verbannen we deze risicovolle situaties uit onze woonwijken.

Daarnaast zal niet alleen de veiligheid, maar ook de volksgezondheid met het reguleren van wietteelt worden verbeterd. Jullie voorgangers Ivo Opstelten en Fred Teeven wilden niet denken aan het reguleren van wietteelt. Softdrugs zijn slecht voor de gezondheid, dus waarom zouden we dat toestaan? 

Natuurlijk, je kunt beter een appel nemen. Maar in Nederland hebben we ook alcohol en sigaretten gelegaliseerd. Laten we niet hypocriet doen. Maar juist door wietteelt te reguleren kun je controle houden op de volksgezondheid. Momenteel is totaal onduidelijk hoe het product is geproduceerd. Welke bestrijdingsmiddelen zijn er bijvoorbeeld gebruikt? Daarnaast is het THC-gehalte, de werkzame stof in wiet, de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. De wiet is dus sterker geworden en daarmee schadelijker. Door de wietteelt te reguleren kan de overheid ervoor zorgen dat het THC-gehalte afneemt. Dat is beter voor de volksgezondheid.

Tot slot kan er door wietteelt te reguleren ook belasting worden geheven over de verkoop van het product. Je betaalt momenteel dus meer belasting over een krop sla in de supermarkt dan een joint in de coffeeshop. Te gek voor woorden! Het is belangrijk dat er belasting wordt geheven over de verkoop in de coffeeshop. De opbrengst van die belasting kan namelijk worden geïnvesteerd in de verslavingszorg of in preventieprogramma's om jongeren te wapenen tegen drugs.

Een hoop gemeenten (o.a. Heerlen, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Eindhoven, Nijmegen) hebben de afgelopen jaren tevergeefs bij Ivo Opstelten aangeklopt om dit nu eens landelijk te regelen. Burgemeester Depla van Heerlen heeft zelfs een heel plan ontwikkeld waaruit blijkt dat het reguleren van wietteelt praktisch en juridisch haalbaar is. Het enige waar we nu op wachten is politieke moed.

Beste Ard, beste Klaas,

Met twee nieuwe bewindspersonen op het ministerie van Veiligheid & Justitie ligt er voor Nederland een gouden kans. Jullie kunnen de geschiedenis ingaan als de mannen die het failliete Nederlandse gedoogbeleid hebben opengebroken met een verantwoord alternatief. Ik hoop van harte dat jullie deze kans zullen grijpen. 

Met vriendelijke groet,

Max Tollenaar
Raadslid GroenLinks Roermond