"Ik geloof niet dat de emancipatie van vrouwen is voltooid." Dat zegt GroenLinks-wethouder Marianne Smitsmans in een interview met Fameus!, een uitgave van FAM!, expertisecentrum voor vrouwenvraagstukken. Het interview is hieronder te lezen.
‘Het project is geslaagd als de deelneemsters geslaagd zijn’, zegt wethouder Marianne Smitsmans over De Nieuwe Toekomst die in mei 2015 ook van start gaat in haar gemeente Roermond.
De portefeuille van Marianne Smitsmans (GroenLinks) bestaat uit maatschappelijke zorg, volksgezondheid, communicatie en burgerparticipatie. Ze heeft dus alles te maken met de drie decentralisaties in het Sociale Domein (AWBZ/nieuwe Wmo, jeugdzorg en participatiewet). ‘Voor bestuurders en ambtenaren van de gemeente is het een hectische en boeiende tijd.'
'Dat vraagt wel wat van ons. Vaak is er negatieve media-aandacht voor de gevolgen van de bezuinigingen, maar ik grijp graag de kans om uit te leggen wat er gebeurt en welke keuzes we maken. Ons budget wordt tot 25 % gekort. Als je daarover spreekt, begrijpen mensen wel wat dat betekent. De gemeente moet niet afgerekend worden op wat in Den Haag gebeurt, maar ze mogen mij afreke- nen op de manier waarop de gemeente de bezuinigingen doorvoert.’
Marianne Smitsmans is met name betrokken bij mensen in een achterstandssituatie. ‘Van jongs af aan ben ik gevoelig voor onrechtvaardigheid. Ik ben opgegroeid in een volks- buurt, met een goed stel hersens en ouders die me stimu- leerden om zo veel te studeren als ik maar kon. Maar dat was niet gebruikelijk in mijn omgeving. Ik zag kinderen die niet gemotiveerd werden, en van generatie op generatie geen kans kregen en geen kans namen. In het onderwijs waar ik heb gewerkt, komen sommige kinderen zonder ontbijt naar school. De ouders missen soms het besef en soms de middelen om hun dat te geven.
Nu ben ik al twaalf jaar actief in het politieke bedrijf. In mijn portefeuille zit jeugdzorg maar ik leg ook bij seniorenverenigingen uit wat de Wmo inhoudt. Veel ouderen en mensen met een beperking merken de gevolgen van de bezuinigingen. Mijn hart ligt bij mensen die het op een of andere manier moeilijker hebben, en ik vind het belangrijk dat we als maatschappij onze kansen meer met elkaar delen.
Dat geldt ook voor vrouwen. Ik geloof daar niet in, dat de emancipatie is voltooid. Veel vrouwen realiseren zich te weinig dat ze ook voor zichzelf moeten zorgen, naast het zorgen voor anderen. Ze stoppen met werken en vinden het niet belangrijk om een opleiding te volgen. Maar één op de twee huwelijken strandt. Als vrouwen thuis zijn gebleven, zitten ze na een scheiding met de gebakken peren. Daarom is het belangrijk dat vrouwen weten dat ze economisch onafhankelijk moeten zijn.
Dit project sluit daarbij aan, zeker qua doelgroep. Van huiselijk geweld zien we slechts het topje van de ijsberg. Als ik praat met vrouwen die dit hebben meegemaakt, merk ik van hoe ver ze komen. Alle zelfvertrouwen is letterlijk uit hen weggeslagen. Ze moeten weer een leven terugkrijgen. Dit project had dus geen betere naam kunnen hebben. Het zorgt voor bewustwording en begeleidt de deelneemsters naar economische zelfstandigheid.
De concrete bijdrage van de gemeente Roermond bestaat uit ambtelijke en financiële ondersteuning (uren van een beleidsmedewerker en subsidie) en uit een aandeel in de bekendmaking van het project, het mee uitdragen van het verhaal. Het project komt voort uit Kracht on Tour – de serie bijeenkomsten die minister Bussemakers organiseerde en die op 10 maart 2014 van start ging in Roermond. Op haar initiatief zijn partijen in gesprek gegaan die elkaar anders niet ontmoeten. Die diversiteit leverde zo veel ideeën en energie op!
Waar we kunnen samenwerken, daar hebben FAM! en de gemeente Roermond, maar ook zorgverleners, de provincie en andere gemeenten, elkaar gevonden. Je kunt elkaar inspireren en samen meer kansen zien. Samenwerking is een middel om van het project een succes te maken. Voor dit soort burgerinitiatieven vraag ik graag aandacht.’
De uitgave van Fameus met het interview met Marianne is te vinden in de onderstaande bijlage.