De fractie van GroenLinks is benieuwd welke kansen het college van B&W ziet voor de komst van een Taalpunt naar Roermond. De fractie heeft hierom gevraagd in schriftelijke vragen over laaggeletterdheid. Met de komst van een taalpunt hoopt GroenLinks de aanpak van laaggeletterdheid in Midden-Limburg een impuls te geven.

Ongeveer 1,3 miljoen inwoners van Nederland tussen de 16 en 65 jaar zijn laaggeletterd. Ze hebben moeite met lezen, schrijven en communiceren in het Nederlands. Ondanks de inzet van velen is de omvang van laaggeletterdheid de afgelopen jaren niet gedaald en bij enkele groepen zelfs toegenomen.

Om laaggeletterdheid te bestrijden heeft het Rijk het 'Actieprogramma Tel mee met Taal' opgesteld. Onderdeel van het actieprogramma is tenminste één Taalpunt in elke arbeidsmarkregio. Een Taalpunt is een herkenbare permanente ontmoetingsplek ingericht voor cursisten, vrijwilligers, docenten en andere netwerkpartners.

In de vragen wil de fractie van GroenLinks weten wat de gemeente Roermond als centrumgemeente van de arbeidsmarktregio Midden-Limburg gaat doen ter uitvoer van het actieprogramma. Daarnaast wil de fractie weten welke kansen de gemeente ziet voor een Taalpunt in de gemeente Roermond. GroenLinks-Raadslid Max Tollenaar: “De drempel voor laaggeletterden om scholing te volgen blijft hoog. Laagdrempeligheid is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle bestrijding van laaggeletterdheid. Een herkenbaar ontmoetingscentrum kan hier een essentieel in zijn.”

De vragen zijn te vinden in de onderstaande bijlage.