GroenLinks in de Roermondse gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld over de Omgevingswet. Deze wet zorgt voor een grote verandering op het gebied van bouwen, milieu en natuur en gaat een flinke impact hebben op inwoners en gemeenten. GroenLinks wil daarom weten wat de gemeente Roermond doet om de invoering zo goed mogelijk te laten verlopen. De raadsfractie vindt dat de gemeente de ervaringen met de zorgdecentralisaties hiervoor goed kan gebruiken.

Op 1 juli 2015 heeft een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met de Omgevingswet. Deze wet treedt naar verwachting in 2018 in werking. De komst van de Omgevingswet betekent dat er veel verandert. De wet bundelt 26 bestaande wetten op het gebied van onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur en brengt een vereenvoudiging aan. Het is de bedoeling de verschillende plannen voor ruimtelijke ordening, milieu natuur en het sociaal domein op elkaar af te stemmen en om duurzame projecten te stimuleren. Tevens krijgen gemeenten, waterschappen en provincies meer ruimte om het omgevingsbeleid af te stemmen op de eigen behoeften en doelstellingen. Bij particuliere plannen wordt de spelregel ‘nee, tenzij’ vervangen door ‘ja, mits’.

Fractievoorzitter Cees Moison: “De omgevingswet gaat een grote impact hebben op inwoners en de gemeente. Roermond moet daarom op tijd beginnen met de voorbereidingen van de invoering. Anders lukt het niet om de wet in 2018 goed in te laten gaan.” Moison vindt dat de gemeente daarbij vooral moet kijken naar de geleerde lessen bij de zorgdecentralisaties. “Ondanks de flinke korting van het Rijk zijn de decentralisaties in Roermond goed verlopen. Dit omdat de gemeente zich goed had voorbereid. Bestuurders en ambtenaren moeten daarom terugkijken en de ervaringen die zij hebben opgedaan meenemen bij de invoering van de Omgevingswet."

De vragen zijn hieronder te vinden.