1.3.1 Alternatieven voor werk

Indien mensen (nog) geen (vast) werk kunnen vinden, gaan we samen met deze mensen op zoek naar andere mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld het volgen van een opleiding, een stageplaats, een leerwerkplek, afgestemd werk (participatiewerk) en vrijwilligerswerk.  Uitgangspunt is dat we dit samen met de mensen bespreken en niet voor hen beslissen.

1.3.2 Recht op fijne werkplek

Mensen met een beperking moeten in principe overal kunnen werken waar maatwerk mogelijk is. Ze hebben het recht op een fijne werkplek waarin ze zich thuis en veilig voelen. Dat er aanpassingen nodig zijn om een werkplek geschikt te maken, mag geen probleem zijn om iemand het werk te gunnen. Voor sommige mensen is het beter en veiliger om in een beschermde (sociale) werkomgeving te werken. Beschutte sociale werkplaatsen blijven dan ook bestaan. Bij evaluatiegesprekken met de werknemer is ook de vaste begeleider aanwezig.

1.3.3 Bijstand zonder straffen

Mensen met een bijstandsuitkering worden met respect en vertrouwen behandeld. Dit met zo weinig mogelijk regels. In Roermond worden geen mensen 'gestraft' omdat ze 'boodschappenhulp' krijgen van familie/vrienden/bekenden.

GroenLinks Roermond blijft voorstander van deelname aan een proef met bijstand zonder strafkorting, bijvoorbeeld door het geven van een (Roermonds) basisinkomen. Niemand zit voor zijn plezier in de bijstand. Het doel van de bijstand is dat mensen als volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij. 

1.3.4 Maatwerk

De medewerkers van de Sociale Dienst van de gemeente Roermond beoordelen aanvragen voor een uitkering niet alleen vanuit de regeltjes maar kijken ook naar de specifieke situatie van de aanvrager. Op basis van alle bevindingen wordt een 'maatwerk-besluit' genomen.

1.3.5 Goed werkgeverschap aan mensen met een beperking 

Werkgevers die werkplekken bieden aan mensen met een beperking, worden hierbij actief begeleid en waar nodig ondersteund. Het bieden van passende werkplekken dient voor werkgevers aantrekkelijk te zijn. Vooraf wordt duidelijk met hen doorgenomen wat ze wel en wat ze niet van de medewerkers met een beperking mogen en kunnen verwachten. Het mag en kan dan ook niet zo zijn dat deze werknemers na verloop van tijd worden ontslagen omdat ze bijvoorbeeld 'te langzaam zijn’ of 'meer begeleiding nodig hebben'.

1.3.6 Minimumloon

De gemeente Roermond spreekt zich uit voor verhoging van het brutominimumloon naar € 14,00/uur (peildatum 2021/ leeftijd vanaf 21 jaar) en betaalt dit bedrag zelf ook.