1.4.1 Preventief armoedebeleid
De manier waarop de gemeente Roermond omgaat met armoede is er in eerste instantie op gericht om te voorkomen dat mensen in (geld)problemen komen. Samen met (ervarings-)deskundigen proberen we deze mensen te bereiken, te helpen en te begeleiden. De ervaringsdeskundigen zijn mensen die o.a. zelf met armoede of geldproblemen te maken hebben (gehad). In Roermond streven wij ernaar dat in 2030 geen mensen meer in armoede hoeven te leven, maar voldoende hebben om in hun eerste levensbehoeften te voorzien.
Nood- en tijdelijke maatregelen (zoals verstrekken van ontbijtpakketten en de kleding- en voedselbank) worden omgezet in acties waarbij de nadruk ligt op het faciliteren van zelfredzaamheid en eigen regie. Met andere woorden, de mensen worden geholpen om weer echt voor zichzelf te kunnen zorgen.
1.4.2 Samenwerking
De gemeente Roermond werkt nauw samen met instellingen en bedrijven. Dit om de kans op financiële problemen te verkleinen en snel in beeld te hebben. Deze samenwerking wordt voortgezet. Door het snel opmerken van problemen kunnen we afspraken maken over bijvoorbeeld (nog) niet betaalde rekeningen en proberen we ernstigere (betaling)problemen te voorkomen. Bedrijven waar we aan denken zijn BsGW (inning gemeentebelastingen), WML (waterleidingbedrijf), gas- en elektriciteit bedrijven en de belastingdienst.
1.4.3 Sociale boekhouder
De 'sociale boekhouder' is een belangrijke persoon in de armoedebestrijding. Deze bespreekt met de mensen hun (geld)problemen en waarom die zijn ontstaan. Nadat in beeld is gebracht welke problemen er spelen, legt de sociale boekhouder de eerste contacten tussen deze cliënten en de deskundigen. Die deskundigen stellen dan samen met de sociale boekhouder en de cliënten een plan op om te voorkomen dat mensen in armoede terecht komen, of om hen te helpen om hieruit te komen.
1.4.4 Gemeentelijke steun
De gemeente reserveert budget in haar begroting om gezinnen in financiële nood te ondersteunen. Ze zorgt ervoor dat mensen niet zonder eerste levensbehoeften zoals eten, onderdak, water, stroom en gas komen te zitten. En ze helpt gezinnen met kinderen om deze kansrijk op te laten groeien. Denk daarbij aan steun bij aankoop van een (2e hands) fiets, kinderkleding, stadspas en eventueel bijdragen in contributie van (sport)verenigingen.
1.4.5 Roermuntje
Roermond introduceert het 'Roermuntje' waarmee met gesloten beurs gebruik kan worden gemaakt van onderlinge dienstverlening. Het Roermuntje is een lokale munt, die geen geld vertegenwoordigt maar een bepaalde dienstverlening (bijv. voor een tijdseenheid van 2 uur). Met het Roermuntje kun je bijvoorbeeld door iemand een klus laten uitvoeren.
1.4.6 Daklozen
GroenLinks Roermond is blij met de Europese overeenkomst over beëindiging van ‘dakloosheid’ in uiterlijk 2030. Het 2030-doel is een mooie kans om niet langer alleen te werken aan het managen van dakloosheid, maar ook om echt de structurele oorzaken op te lossen en eindelijk deze extreme vorm van armoede de wereld uit te helpen. Tot er een blijvende oplossing/aanpak van dakloosheid is, zet Roermond zich in om daklozen in de gemeente zo goed mogelijk op te vangen en te ondersteunen met hun problemen met hulp van bijvoorbeeld Moveo/daklozenopvang, Vincentius Stichting en Leger des Heils.