1.7.1 Discriminatie

Roermond is tegen elke vorm van discriminatie en treedt hiertegen op. Bijvoorbeeld door organisaties/bedrijven en instanties aan te spreken op hun verantwoordelijkheid wanneer sprake is van discriminatie. En, wanneer het nodig is door aangifte te doen. Er bestaat maar een soort mensen. Ongeacht, je achternaam of geboorteplaats, de taal, de kleur, of je wel of geen werk hebt, je geaardheid, je opleidingsniveau en/of beperking o.a. . We zijn gelukkig allemaal verschillend maar wel gelijkwaardig.

1.7.2 Toegankelijkheid

Mensen met een beperking hebben op grond van het VN-verdrag er recht op dat (openbare) voorzieningen en gebouwen voor hen toegankelijk zijn. Roermond gaat door met het verbeteren van de toegankelijkheid van dit soort locaties en stimuleert ook niet openbare gelegenheden om dit te doen. Ervaringsdeskundigen (zoals het Gehandicaptenplatform Roermond) worden hierbij actief betrokken. De voortgang/knelpunten wordt/worden met deze deskundigen besproken.

1.7.3 Seksuele- en genderdiversiteit

De gemeente voert actief en structureel beleid op het gebied van seksuele en genderdiversiteit. De gemeente ondersteunt lokale initiatieven op het gebied van seksuele en genderdiversiteit en stelt hiervoor structureel middelen ter beschikking. De gemeente draagt proactief uit dat ze een regenboogstad is in haar communicatie. Ook neemt zij proactief een voorbeeldfunctie in op het gebied van seksuele en genderdiversiteit. Jaarlijks wordt de regenboogvlag uitgehangen op het stadhuis. 

In haar communicatie naar haar burgers gebruikt de gemeente genderneutrale taal, zodat iedere inwoner van Roermond zich aangesproken voelt. Er wordt een diversiteitsraad opgericht die signaleert en de gemeente adviseert op het gebied van diversiteit en emancipatie. Er komt een diversiteitshuis dat lokale organisaties op het gebied van emancipatie en diversiteit een gezamenlijk onderkomen biedt en waarbinnen deze organisaties met elkaar samenwerken.

1.7.4 Nieuwe Nederlanders

Nieuwe Nederlanders die wonen in Roermond, helpen we om zich thuis te voelen en te integreren. Naast taalles, bieden we hen een cursus aan over de gebruiken en waarden in Nederland. Waar nodig brengen we de mensen in contact met vrijwilligers (maatjes) en/of deskundigen om hen op financieel of praktisch vlak te helpen.

1.7.5 Jongeren

We zorgen ervoor dat jongeren elkaar in hun buurt kunnen (blijven) ontmoeten. We werken aan wijkgerichte voorzieningen zoals sport- en recreatiefaciliteiten. Daarnaast is GroenLinks Roermond voorstander van verlaging van de leeftijd voor burgercommissieleden naar 16 jaar. Een voorstel van ons hiertoe is inmiddels door de raad aangenomen.

1.7.6 Jongerenraad

Roermond stimuleert een actieve Jongerenraad. We vragen deze raad om advies bij besluiten die jongeren treffen en laten hun adviezen zwaar meewegen bij het nemen van besluiten. Wij stimuleren de wijkraden dat zij jongeren actief benaderen en laten meedenken over hun buurt.