2.1.1 Samen werken aan veiligheid
GroenLinks vindt dat iedereen veilig over straat moet kunnen gaan! In de plannen om Roermond veilig te maken is het voorkomen van onveilige situaties erg belangrijk. Hiertoe werkt de gemeente nauw samen met de politie - toezichthouders, justitie en deskundigen in jeugd- en jongerenwerk. Bij signalen van ongewenst en/of crimineel gedrag wordt samen besloten hoe er wordt opgetreden. Om onveilige situaties te voorkomen zorgt de gemeente dat ze in contact blijft met haar bewoners.
2.1.2 Coffeeshops – wietteelt
GroenLinks Roermond wil dat coffeeshops zodanig worden gehuisvest dat bewoners er geen hinder door ondervinden. Bij voorkeur dus gevestigd buiten de woonkernen en met goede aan- en afvoerwegen.
Het feit dat verkoop van wiet wordt toegestaan, maar het kweken van wiet niet, zorgt voor criminaliteit. GroenLinks wil daarom meedoen aan een proef met legale wietteelt op kleine schaal. Straathandel en drugrunners horen daar niet bij en worden hard aangepakt.
2.1.3 Privacy
Maatregelen met een effect op de privacy zoals inzet van camera's, worden alleen genomen indien er geen andere opties zijn en de veiligheid hiermee gediend is.
2.1.4 Huiselijk geweld
De gemeente werkt actief samen met (hulp)organisaties om huiselijk geweld en kindermishandeling tegen te gaan/ te voorkomen en zoekt samen met deze (hulp)organisaties naar passende opvang van slachtoffers en maatregelen tegen daders.
2.1.5 Agressie en vandalisme
Door ervoor te zorgen dat signalen over agressief gedrag en vandalisme centraal binnenkomen, willen we hiertegen een vuist maken. Alle bij de veiligheid betrokken diensten en (jongeren)organisaties werken hierbij samen. Signalen worden serieus genomen. Bij escalatie en/of rellen wordt direct hard opgetreden. Iedereen die bij rellen en/of vandalisme betrokken is geweest, wordt aansprakelijk gesteld voor de schade. Met Justitie worden afspraken gemaakt over snelle bestraffing van daders.
2.1.6 Afvaldumpingen
Bij afvaldumpingen zal de Afdeling Toezicht en Handhaving trachten te achterhalen wie voor de dumping(en) verantwoordelijk is. Gedumpt afval wordt door de gemeente zo snel mogelijk afgevoerd om verdere dumpingen te voorkomen. Kosten voor het afvoeren van het afval inclusief een bijpassende boete zijn voor rekening van degene die wordt opgespoord.