2.2.1 Leefbare kernen 
Net als de wijken moeten ook binnen de gemeente Roermond gelegen '(kleine) kernen' zoals Swalmen, Merum, Ool, De Weerd, Leeuwen, Asselt, Boukoul en Asenray, leefbaar blijven. De gemeente gaat met de bewoners van deze kernen in gesprek over hun wensen/ervaringen en over de manier waarop hiermee om te gaan. Lokale initiatieven zullen, mits haalbaar, worden ondersteund. In de gemeentelijke begroting moet hiermee rekening worden gehouden. Om dit te bereiken blijft de gemeente werken met wijk/kernregisseurs.

2.2.2 Bereikbaarheid
Ook de 'kleine kernen' dienen met openbaar vervoer goed bereikbaar te blijven. Indien vaste (bus)verbindingen niet haalbaar zijn, wordt samen met de bewoners gezocht naar alternatieven.

2.2.3 Huisvestingsbeleid
Kinderen van bewoners van kleine kernen moeten een mogelijkheid hebben om in die kernen te blijven wonen. De plannen rondom woningbouw in die kernen moeten daarop zijn gericht. Uitgangspunt is wel dat wordt voorkomen dat de natuur rondom de kernen geen schade ondervinden door de woningbouw.  Het gaat hier met name om ’t realiseren van bufferzones, om de natuur die gevaar loopt in stand te houden, bij bouw in het buitengebied.

2.2.4 Gemeenschapszin
Het gevoel van 'samen zijn' maakt het wonen in kleine kernen maar ook in de wijken en voormalige dorpskernen speciaal. (Burger)initiatieven voor een actief verenigingsleven en actieve gemeenschap moeten worden ondersteund en indien mogelijk worden geholpen om te blijven bestaan.