2.7.1 Welkomstpakket
Nieuwe Roermondenaren ontvangen een welkomstpakket met informatie over de gemeente. Zo mogelijk worden deze pakketten enkele malen per jaar persoonlijk uitgereikt tijdens een sessie op het gemeentehuis.
2.7.2 Klare taal
De gemeente zorgt ervoor dat de informatie die ze deelt, door iedereen begrepen kan worden. Ze spreekt klare taal. Ook hier geldt: ‘iedereen telt mee!’. Indien nodig worden tolken en/of vertaalservices ingezet.
2.7.3 Vindbaarheid informatie
De gemeente zorgt ervoor dat haar informatie goed terug te vinden is via de diverse internetkanalen. De gemeentelijke website moet blijven voldoen aan de richtlijnen voor slechtzienden en moet veilig gebruikt kunnen worden.
2.7.4 Rol (lokale) omroep
De lokale omroep dient meer dan voorheen een rol te krijgen in de ‘gemeentelijke communicatiemiddelen mix’. De omroep kan naast de uitzending van raadvergaderingen van belang zijn.
2.7.5 Klankbordgroep – Roermondpanel - Burgerberaad
De inbreng van burgers is belangrijk. GroenLinks ziet graag dat er een ‘Roermondpanel/burgerberaad’ wordt gestart waar iedere Roermondenaar zich voor kan opgeven. Op digitale wijze worden aan dit panel vragen voorgelegd. Op die wijze kan snel een mening over een onderwerp of voorstel worden gepeild. Dit kan helpen in de besluitvorming en betrekt burgers meer bij de politiek. Naast digitaal contact met de panelleden kunnen de leden ook enkele malen per jaar worden uitgenodigd om mee te denken over plannen tijdens een bijeenkomst.
2.7.6 Realistisch begroten
Uiteraard wil GroenLinks de kosten voor haar inwoners zo laag mogelijk houden. Maar alles wordt duurder, ook voor de gemeente. We willen daarom dat er realistisch wordt begroot, geen geld wordt besteed aan 'luchtkastelen' en de inhuur van externe deskundigheid tot een minimum wordt beperkt. Het is niet realistisch om te denken dat dit altijd kan zonder lastenverhoging.
Plannen worden altijd voorzien van een financiële bijlage waarin de kosten worden beschreven en er wordt aangegeven waaruit die kosten worden betaald. Het niet kunnen betalen van de kosten kan ertoe leiden dat plannen niet doorgaan. Indien er een begrotingstekort dreigt, wordt eerst gekeken waarop nog (verder) kan worden bezuinigd.
2.7.7 Personeel
De gemeente denkt vooruit, ook waar het personeel betreft. Zo wordt nagedacht over de deskundigheid die de komende 10 jaren nodig is. Waar nodig wordt personeel bijgeschoold om zich nieuwe kennis eigen te maken. Tevens wordt rekening gehouden met het ouder worden van medewerkers. Tijdig worden functies ingevuld om ook overdracht van taken, kennis en kunde mogelijk te maken.
Inhuren van externe deskundigheid gebeurt alleen wanneer het niet anders kan en de gemeente zonder de inhuur in de problemen komt. Indien gebruikt wordt gemaakt van ZZP-ers ontvangen die een volwaardig loon dat past bij hun ZZP-functie.
Het minimumloon dat de gemeente hanteert is € 14,00/uur (peil 2021/vanaf 21 jaar).
2.7.8 Toegankelijke gegevens
De digitale gegevens (data) van de gemeente over projecten worden zoveel als mogelijk toegankelijk gemaakt. Deze gegevens worden als ervaringscijfers ook gebruikt bij het opstellen van nieuwe (soortgelijke) projecten. Dit om realistisch te kunnen plannen. Maar ook ten behoeve van evaluatie van projecten achteraf.