2.9.1 Toegankelijkheid
Kunst en cultuur waaraan de gemeente bijdraagt, moet voor iedereen betaalbaar en daarmee toegankelijk zijn. Voor de jeugd geldt dat ze gebruik moeten kunnen maken van de 'Stadspas' (zie 1.1.6). Iedereen tot 18 jaar kan gratis lid worden van de bibliotheek.
2.9.2 Openbare kunst
De gemeente Roermond stimuleert kunstenaars om de stad met hun kunstwerken te verfraaien. Uiteraard altijd in overleg. Waar nodig en van meerwaarde wordt openbare kunst ook voorzien van de bijbehorende informatie.
2.9.3 Erfgoed
De gemeente dient zorgvuldig om te gaan met het historisch erfgoed (in alle vormen) en haar monumenten. Ze bevordert waar nodig het onderhoud en/of het herstel hiervan. Waardevolle gebouwen en historisch erfgoed zullen in overleg met de eigenaar tijdig worden aangemeld voor een monumentale status.
2.9.4 Cultuurburgemeester
Roermond benoemt jaarlijks een jongere, jonger dan 18 jaar als cultuurburgemeester voor cultuur en sport. Deze burgemeester promoot cultuur en sport bij de jongeren en pleegt hierover ook overleg met de jongerenraad.
2.9.5 Verenigingen en stichtingen
Verenigingen en stichtingen zijn belangrijk voor de leefbaarheid in de gemeente. Vrijwel alle verenigingen ervaren een tekort aan bestuursleden. De gemeente ondersteunt hen door te helpen met twee functies te weten; secretarisfunctie en penningmeester. Hierbij wordt in eerste instantie gekeken naar de mensen die (nog) geen (vast) werk kunnen vinden (zie 1.3.1). De gemeente neemt de kosten voor deze functies voor haar rekening.
De hoogte van eventuele subsidies aan verenigingen en stichtingen wordt op grond van het maatschappelijke belang van de vereniging en stichting en het aantal leden bepaald op grond van een door de Raad vastgestelde uitgangspuntennotitie.