3.4.1 Energiebesparing
Wat je niet verbruikt hoef je niet te besparen! Spaarzaam en verstandig omgaan met energieverbruik is nog altijd de beste manier om te besparen op energie. GroenLinks is er daarom voorstander van dat er vanuit de gemeente meer aandacht komt voor energiebesparing. Met name door de ‘stille verbruikers’ in beeld te brengen. Dit kan gezinnen per jaar al enkele tientallen Euro’s aan kosten besparen.
De gemeente moet hierin haar inwoners stimuleren, bijvoorbeeld met een energiecoach.
3.4.2 Restwarmte en isoleren
Restwarmte van bedrijven (zoals van de Papierfabriek) wordt gebruikt voor een warmtenet. Dit net moet in 2030 zijn gerealiseerd. Daarnaast wordt een campagne opgezet om mensen te stimuleren hun woning te isoleren. Mogelijk kan hiervoor een stimuleringsfonds worden opgezet.
3.4.3 Zonnepanelen parken
GroenLinks is geen voorstander van het aanleggen van zonneparken op (landbouw)gronden. Dit zowel vanuit optisch, ruimtelijk oogpunt, alsook voor bodemkwaliteit, bodemleven en waterhuishouding. Ons voorstel is om zonnepanelen vooral te plaatsen op (grote) daken en door de bouw van overkappingen met zonnepanelen op parkeerplaatsen en parkeerterreinen (dan staan de auto's ook nog koel en is er meteen stroom voor laadpalen). De lusten en de lasten dus dicht bij elkaar.
3.4.4 Zonnepanelen leasen
GroenLinks vindt dat huurders/woningeigenaren zonnepanelen moeten kunnen leasen of met een gunstige lening moeten kunnen kopen. Dit om de energienota te verlagen en duurzame energie op te wekken. Onderzocht wordt in hoeverre de gemeente dit kan stimuleren.
3.4.5 Energiezuinig huren
Woningcoöperaties en woningverhuurders zorgen voor het versneld energiezuinig maken van huurwoningen. Dit zonder dat de huurkosten voor de huurders hierdoor stijgen. Het streven van GroenLinks is naar een A-label voor alle (sociale) huurwoningen.
3.4.6 Gasnet
Nieuwe woonwijken worden zo mogelijk aardgasvrij aangelegd. Bestaande gasnetten worden niet verwijderd maar kunnen in de nabije toekomst mogelijk worden gebruikt voor distributie van waterstof als alternatieve brandstof of voor warmte binnen de warmtenetten.
3.4.7 Klimaatdoelen gemeente
GroenLinks wil dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft en ervoor zorgt dat de gemeentelijke organisatie in 2030 klimaatneutraal is. Getoetst moet worden of plannen voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De hele gemeente is in 2050 klimaatneutraal.
3.4.8 Vergroeningsmonitor
De stappen die op gebied van vergroening binnen en door de gemeente worden gezet, worden in een monitor opgenomen. De resultaten moeten te volgen zijn. Het College legt over de resultaten verantwoording af aan de Raad.