De gemeente Roermond gaat boetes die in het kader van de Fraudewet zijn opgelegd over de periode 1 januari 2013 tot en met 24 november 2014 volledig heroverwegen. GroenLinks had om deze heroverweging verzocht in schriftelijke vragen naar aanleiding van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep dat boetes voor uitkeringsfraude in sommige gevallen te zwaar zijn. GroenLinks-raadslid Max Tollenaar reageert verheugd op het besluit van het college van B&W: "GroenLinks is blij dat de gemeente Roermond haar sociale gezicht laat zien.

Eind vorig jaar oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat boetes voor uitkeringsfraude in sommige gevallen te zwaar zijn. Zo kregen mensen die onbewust een overtreding hadden begaan dezelfde hoge boete als een moedwillige en grootschalige fraudeur. De rechter vindt dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen een kleine overtreding of een onopzettelijke fout en grote fraude.

Die mogelijkheid was er tussen de invoering van de Fraudewet (1 januari 2013) en de uitspraak van de rechter (24 november 2014) niet. Iedereen kreeg dezelfde hoge boete, ongeacht de omvang, aard en omstandigheden van de overtreding.

Tot grote verbazing van de fractie van GroenLinks stuurde minister Asscher van Sociale Zaken eind april een brief aan de Tweede Kamer waarin hij gemeenten vraagt om onterecht geïnde boetes niet met terugwerkende kracht terug te betalen. Een aantal gemeenten, waaronder Kerkrade en Leeuwarden, had laten weten hier geen gehoor aan te geven en de boetes gewoon terug te betalen. Deze berichtgeving was aanleiding voor GroenLinks om schriftelijke vragen te stellen.

Het Roermondse college van B&W heeft besloten om boetes op grond van de Fraudewet die tussen 1 januari 2013 en 24 november 2014 zijn opgelegd te herzien. Uit onderzoek door de afdeling Sociale Zaken is gebleken dat er in de genoemde periode 290 boeteonderzoeken zijn afgehandeld. ln 72 gevallen was dit aanleiding tot het opleggen van een boete. De hoogtes van de boetes variëren van € 100 tot € 10.000. De gemeente Roermond gaat deze opgelegde boetes opnieuw tegen het licht houden. Hierbij zal rekening worden gehouden met de nieuwe jurisprudentie.

GroenLinks-raadslid Max Tollenaar reageert verheugd op het besluit van het college van B&W: "GroenLinks is blij dat de gemeente Roermond haar sociale gezicht laat zien. Mensen die volgens de rechter geen boete verdienen, zouden die ook niet moeten krijgen. Het is goed dat de gemeente Roermond alle opgelegde boetes nog eens tegen het licht houdt. Als het aan minister Asscher had gelegen was er niets gebeurd. GroenLinks is blij dat de gemeente Roermond een andere keuze maakt.